Aydın’da Trafik Düzenini Bozan Çocuklar İçin Önlem Alınacak

Aydın’da Trafik Düzenini Bozan Çocuklar İçin Önlem Alınacak

Aydın Valiliği, trafik düzenini bozan ve trafik akışı içerisinde çocukların can güvenliğini tehlikeye sokacak fiillerin önlenmesi amacıyla bir takım önlemler aldı.

Aydın Valisi Erol Ayyıldız’ın imzasıyla yayınlanarak yürürlüğe giren karar; Aydın ili sınırları içerisinde bulunan tüm kavşaklar, ana caddeler, parklar ve buna benzer kamuya açık kentsel mekanlar başta olmak üzere araç ve yaya trafiğinin düzeni ve akışını bozan ve bu akış içerisinde çocukların can güvenliğini tehlikeye sokacak filer olan araç camı silmek, mendil, çiçek ve hediyelik eşya satmak ile düğün konvoylarının önünü kesmek gibi davranışların önlenmesine yönelik tedbirlerin alınmasını amaçlıyor. Alınan karar ile ilgili olarak Aydın Valiliği’nden yapılan açıklamada; “Bu karar, Aydın ili sınırları içerisinde bulunan ve belirlenen alanlarda öncelikle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın can güvenliğini tehlikeye sokacak filer olan düğün konvoylarında para almak, araç camı silmek, kağıt mendil, çiçek ve hediyelik eşya satmak için araçların önüne atlamak gibi davranışların önlenmesine ve toplumun huzur ve güvenliğini korumak adına yukarıda sayılan fiilleri gerçekleştiren çocukların veli veya vasileri hakkında 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu’nun 32.maddesi uyarınca ‘Emre aykırı davranıştan’ idari para cezası uygulamasını kapsamaktadır. Bu karar

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 233/3. Maddesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 3.maddesi (ç) bendi 1.fıkrası, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. ve 33.maddeleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A -ç maddesi, Çocuk Hakları’na dair Uluslararası Sözleşmenin (Çocuk İşçiler) başlıklı 32.maddesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 68.maddesinin (c ) bendi ile İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 07.03.2014 tarih ve 16 numaralı genelgesi hükümlerine dayanmaktadır” denildi. Geleceğin teminatı olan çocukların sağlıksız ve güvenilir olmayan ortamlarda çalışmak zorunda bırakılmalarının onların beden, ruh ve ahlak gelişimlerini olumsuz etkilemekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada; “Diğer taraftan düğün konvoylarında araçlardan para alabilmek için arabaların önüne aniden çıkmaları, trafik ışıklarında bekleyen arabaların camlarını silmek ve arabadaki kişilere kağıt mendil, çiçek, su v.b. eşyaları satmaya çalışırken hem kendi can güvenliklerini hem de genel trafik güvenliğini tehlikeye düşürdükleri bilinmektedir. Reşit olmayan çocukların yukarıda belirtilen hususlara karışıp tespit edilmeleri halinde; öncelikle kanuni yakınlarına teslim edilir. Fiilin devam etmesi halinde Sosyal Hizmet Mevzuatının ön gördüğü prosedürün tamamlanıp koruma altına alınmalarına kadar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı merkezlerde muhafaza ve kontrol altında bulundurulurlar. Belirtilen tedbirlerin alınması ve kararların uygulanmasında; İlçe Kaymakamlıkları, Belediyeler, Emniyet Müdürlükleri, Jandarma, Mahalli İdareler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Kültür Müdürlükleri başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşların mahallin en büyük mülki Amirinin verdiği yetki belgesine haiz mensupları veya oluşturulacak heyetler sorumludur” ifadelerini kullanıldı.

PARA CEZASI UYGULANACAK

Emre aykırı davranışların cezalandırılacağı kaydedilen açıklamada; şöyle denildi: “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.maddesi gereğince alınan bu karar gereği; çocuklarımızın yukarıda sayılan hususlara teşvik edilmesinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Dolayısı ile maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocukların ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan bu tür eylemlerine göz yuman, çocuklarını sahiplenmeyen 18 yaş altı çocukları sokaklarda çalıştıran veya çalışmasına göz yuman çocukların veli ve vasisi hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince İdari Para Cezası uygulanacaktır”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.