Aydın'da tuz ve şeker için mücadele !

Aydın'da tuz ve şeker için mücadele !

Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, tuz ve şekere karşı hep beraber mücadele başlattıklarını belirterek, tuz ve şekerin rafa kaldırılacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği günlük tuz miktarının 5- 6 gram iken, Türkiye'de bu oranın kişi başına 15 gramı bulduğu için geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı, lokantacılar ve pastacılar ile tuz kullanımının azaltılması için protokol imzalamıştı.

“BİLGİLENDİRMELERDE BULUNACAĞIZ”

Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Ali Ongan, gençlerin, çocukların daha sağlıklı olabilmesi için önümüzdeki günlerde Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma başlatacaklarını açıkladı. Kurulacak olan ekiplerle iş yerlerini ziyaret edeceklerini söyleyen Ongan, “Bu konuda afişler ve broşürlerle halka ulaşma konusunda çalışmalar yapacağız. Yılsonuna kadar önemli verilere ulaşacağımızı düşünüyoruz. Tüketici anlamında ilk zamanda bir takım zorluklar olacaktır, fakat masada tuzu barındırmayacağız. Dükkanımızın bir yerine koyacağız, şayet isteyen bir müşterimiz olursa, biz ona servis yapacağız. Bunun yanında müşterilerimize tuzun zararları hakkında da kısa bilgilendirmelerde bulunacağız” dedi.

“SAĞLIKLI VE MUTLU BİR YAŞAMIN ÖNÜNDE ÖNEMLİ BİR ENGEL”

Tuz ve şeker konusunun ülke geleceği için çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan Başkan Ali Ongan, “2014’te yayımlanan genelge ile kamu kurumlarının kafeteryalarında ve yemekhanelerinde tuzlukların kaldırıldı. Aydın Lokantacılar Odası olarak destek veren lokantacı esnafımıza ve diğer işletmelerimize sertifika vereceğiz. Dünya genelinde obezitenin arttığı biliniyor. Türkiye’de her üç yetişkinden birinin obez, yine her üç yetişkinden birinin de fazla kilolu. Obezitenin kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kanser, kas iskelet sistemi hastalıkları gibi bir çok sorunu beraberinde getirmekte. Yaşam kalitesinin azalmasına, hatta ölüme yol açtığını obezitenin temel sebebinin aşırı kalorili beslenme tarzı olduğunu bilimsel veriler söylüyor. Aşırı kalorinin temel nedeni ise aşırı yağ ve şeker kullanımıdır. Aşırı şeker tüketimi obezite başta olmak üzere pek çok kronik hastalığa neden olmaktadır. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerden şeker miktarının düşürülmesi en az tuz kadar önemlidir. Bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın önünde önemli bir engeldir” değerlendirmesinde bulundu. 

9b0a7d813e341008411ae62c3d04177d.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.