Aydın'da üretiliyor!

Aydın'da üretiliyor!

Aktarlarda ve kuruyemişçilerde kilosu 300 ila 350 lira arasında değişen, süpermarketlerde ise 400 liraya satılan çam fıstığı, el yakıyor.

Geçen sene, 90- 100 lira bandındaki kilo fiyatlarıyla elindeki çam fıstığını satan üretici, bu sene rekoltedeki düşüklük nedeniyle kilo başına 180-200 lira arasında fiyat biçiyor. Bunun yansıması da kuruyemişçi ve aktar tezgahlarında görülüyor.

Çeyrek altının 401 liradan işlem gördüğü bu günlerde çam fıstığının kilosunun 400 liralara çıkması tüketicinin ağzını açık bırakıyor. Çam fıstığındaki fiyat artışının en önemli nedeni ise üretimin düşmesi. Çam fıstığının Aydın ambarı olarak bilinen Koçarlı’da yılda 800 ton çam fıstığı üretilirken, ülke ekonomisine de yıllık 80 milyon liralık katkı sağlıyor.

Koçarlı Hakkı Karatosun Çam Fıstığı Fabrikası sahiplerinden Serkan Karatosun, fiyatların çıkmasının üreticinin elindeki malı tutmasından kaynaklandığını söyledi.

“REKOLTE KAYBI VAR
Çam fıstığının Koçarlı ve Türkiye için çok büyük öneme sahip olduğunu aktaran Karatosun, “1980'den beri bu işi yapıyoruz. Baba mesleği olarak işimizi büyüterek devam ediyoruz. Koçarlı dahil olmak üzere Türkiye'nin her ilinden çam fıstığı alıyoruz. Kalite olarak da Türkiye dolayısıyla Koçarlı dünyada ilk sırada yer alıyor. Ancak bu yıl rekolte kaybı yaşıyoruz. Bölgedeki fıstık çamlarında şu an ne olduğu tam olarak tespit edilemeyen bir hastalık var. Bu yüzden birçok üreticimiz mağdur durumda” dedi.

“TALEP ÇOK FAZLA”
Çam fıstığını Pazar sorunu olmayan bir ürün olduğunu söyleyen Serkan Karatosun, “Çam fıstığının neredeyse tamamı dış ülkelere ihraç ediliyor. Ve talep çok fazla. Bununla birlikte üreticilerde ellerindeki malları vermek istemiyor. Hal böyle olunca da fiyatlar her gün tırmanarak çıkıyor. Son günlerdeki dolardaki hareketlilik bu duruma tuz biber olmuş durumda. Tarım ve Orman bakanlığımızdan çam ağaçlarındaki hastalıkla ilgili yardım bekliyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.