Aydın’da Vakıf Haftası Etkinlikleri Başladı

Aydın’da Vakıf Haftası Etkinlikleri Başladı

Aydın’da her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında gerçekleşen Vakıf Haftası etkinlikleri çelenk koyma töreni ile başladı.

Aydın merkez Efeler ilçesinde Vakıf Haftası etkinlikleri, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vakıf Haftası çelenk koyma törenine, Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran, Aydın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Selahaddin Çetindoğan, Terziler Odası Başkanı Yüksel sabancı, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli ve öğrenciler katıldı.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Dayanışma Eğitim ve Kültür Vakfı’nın Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan Vakıf Haftası bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek. Çelenk koyma töreninde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran yaptı.

İnsanlardaki toplumsal duyarlılığı artırmak, yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla 1985 yılından itibaren her yıl Vakıflar Haftası olarak kutlandığını vurgulayan Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran, “Vakıf, tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumlaşmış halidir. O halde vakıf tüm insanlığın mutluluğunu amaçlayan bir sistemler bütünüdür. Tarihte ilk vakıf, Hz. Ömer’in Hayber’in fethinden sonra ganimet olarak kendisine düşen bir arazinin satılmaması, miras bırakılmaması, ve hibe edilmemesi şartı ile fakir, köle, misafir ve Allah yolunda olanların istifadesi için vermesi ilk vakıf olarak kabul edilmektedir” dedi.

“ONARIM VE RESTORASYON İŞLERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR”

Vakıfların en görkemli dönemini Osmanlılar zamanında yaşadığını kaydeden Katran, “Osmanlı insanının günlük hayatında hemen her gün karşılaştığı ve yararlandığı cami, medrese, hastane, han, hamam, köprü, çeşme, su tesisi, imarethane gibi kamusal nitelikli kurumların neredeyse tamamı padişahlar ve diğer yönetici zümreler tarafından hayrat olarak yaptırılmıştır. Bunların hizmetlerinde sürekliliği sağlamak üzere gelirelerini temin eden kervansaray, bedesten, dükkan, bağ bahçe gibi diğer mal ve mülkler de akar olarak vakfedilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre Osmanlı ve Selçuklu döneminden günümüze intikal etmiş ve yöneticisi kalmamış 41 bin 750 adet vakıf mevcuttur. Bu tarihi vakıfların tüzel kişiliklerini günümüzde de sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü kurucularının belirlediği amaçlar doğrultusunda öğrencilere burs verilmekte, muhtaç vatandaşlara aylık maaş ve gıda yardımı yapmakta ayrıca binlerce yıllık vakıf eserlerinin bakım ve onarımı gerçekleştirilmektedir. Bölge Müdürlüğümüz hizmet alanı içinde toplam 176 adet tescilli eski eserimiz bulunmakta olup bunların büyük bir bölümü restore edilmiştir. Onarım ve restorasyon işlerimiz devam etmektedir” diye konuştu.

“VAKIFTA MUHATABIN MUTLU OLMASI HEDEFLENMİŞTİR”

Vakıfların varlıklarını vatan ve milletine armağan edenlerin eserleri olduğunu dikkat çeken Katran, “Vakıfta muhatabın mutlu olması hedeflenmiştir. Verenin de alanın da gizli tutulması usul edinilmiştir. Sadaka taşları bunu kanıtlar niteliktedir. Ülkemizde huzur ve refahın daim olması, hoşgörü ve sevginin artması, şefkat ve merhamet duygularının gelişmesi dileklerimle, vakıflara gönül veren, vakfeden, vakıflara hizmeti geçen tüm geçmişlerimi rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından çelenk koyma programı Yüksel Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin vakıflar konulu okudukları şiirler ile son buldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.