Aydınlı İncir Üreticisi Sezona Umutlu Girdi

Aydın’da hasat sezonunun başlamasıyla hareketli günler yaşamaya başlayan incir üreticileri, fiyatların istenilen seviyelerde olması nedeniyle sezona umutlu girdi.

Dünyanın en kaliteli ve en çok incirinin yetiştiği merkez olan Aydın, Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 80'ini elinde bulunduruyor. Aydın'da her yıl elde edilen 55-60 bin ton kuru incirin yüzde 47'si dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda hava koşullarındaki olumsuzluklar, aflatoksin sorunu ve fiyatlardan umduğunu bulamayan incir üreticisinin yüzü, bu yıl 5 ila 6,5 TL’den başlayan fiyatlar karşısında gülüyor. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle sabah erken saatlerde çalışmaya başladıklarını ifade eden Germencikli incir üreticisi Sabri Eyüpğlu, “Sabahın erken saatlerinde bahçelere gelip, öğle arası istirahatla çekiliyoruz. Öğleden sonra saat 15.00 gibi tekrar başlayıp yaklaşık 3 saat daha çalıştıktan sonra günü sonlandırıyoruz. Güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde çalışmamamızın sebebi hem güneşin zararlı ışınlarından korunmak hem de incirin sütünün ve dallarının kollarımızı o saatlerde sıcakla birlikte kaşındırarak rahatsız etmesidir” dedi. İncirlerin kuruyup dallarından koparak toprağa düşmesinden sonra, yerdeki inciri bekletmeden topladıklarını söyleyen Eyüpoğlu, “İncir fazla toprakta beklememeli. Eğer bekletilirse alfatoksin oranı artıyor. Buda bizim için zararlı bir olay. Onun için toprağa düşer düşmez kurumaya başlayan incirleri de topluyoruz. Daha sonra tüm toplanan incirler kerevetlerde kurutularak saklama koşullarına uygun olana kadar buralarda bekletiyoruz. Daha sonra da ister tüccarlara, istersek de kendimiz perakende olarak satıyoruz” şeklinde konuştu.

“BU SENE KALİTE KONUŞACAK”

İncirlerin bu sene kaliteli olduğunu ifade eden Eyüpoğlu, şöyle konuştu: “Bu sene kalite konuşacak, yani kalite para yapacak. Baya baya iyi incirler var. Yani sıkıntı yok Allah’ın izniyle. Her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmak isek üreticinin yüzü gülecek gibi gözüküyor. Fiyatta zaten uygun olacağa benziyor. 5 ila 6,5 TL aralığında fiyatlar duyuyoruz. Yani şu anda üreticiye verilen fiyat bizleri tatmin etmiş durumda”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.