Ayvalık’ta Engelliler Haftası Coşkusu

Ayvalık’ta Engelliler Haftası Coşkusu

Yurt genelinde 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan Engelliler Haftası, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde engellilerin çoğunlukta olduğu kalabalık bir katılımla coşkuyla kutlandı.Bu kapsamda; engell...

Yurt genelinde 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanılan Engelliler Haftası, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde engellilerin çoğunlukta olduğu kalabalık bir katılımla coşkuyla kutlandı.

Bu kapsamda; engellilere yönelik yapmış olduğu hizmetlerle sadece Ayvalık’ta değil, Türkiye genelindeki engelli camialarının takdirini kazanmasıyla tanınan Birlik Ortopedik Engelliler Derneği (BOED) Genel Merkezi tarafından düzenlenen törene vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Uğur, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu eski Genel Başkanı Hamdi Atay, Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Gülçin Nazlı, Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürü Cem Hamzaoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen İlçe Sosyal Hizmetler Müdür Yardımcısı Habip Mutlu, Ayvalık Ticaret Odası Başkan Vekili Halil Cevdet Kantarcı, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Hadiye Şenviren, BOED Altınova ve Gömeç Şube Başkanlıkları, dernek yönetimi, Ayvalık Belediyesi Zihinsel Engelliler Okulu üyeleri ve engellilerin yanı sıra çok sayıda vatandaşın hazır bulunduğu tören, Genel Başkan Güler Çapraz Buyruk’un Atatürk anıtına çelenk sunması, saygı duruşu ve istiklal marşının bir ağızdan seslendirilmesiyle başladı.

Törende konuşan BOED Genel Başkanı Güler Çapraz Buyruk, engellilere yapılan her hizmetin bir gün bireyin kendisine lazım olabileceğine işaret ederek, engellilere acıyarak değil, hak ettikleri değeri vererek yardımcı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Engelliye hizmetin gönül işi olduğunun altını çizen Genel Başkan Çapraz Buyruk, engelli bireyi anlamak için toplumun her ferdinin biraz empati kurmaya çalışmasını tavsiye etti. Engelli ailelerinin en büyük endişesinin ‘Ben öldükten sonra çocuğum ne olacak?’ kaygıları olduğunu belirten Güler Çapraz Buyruk, daha sonra da dernek bünyesinde 10 yıldan bu yana faaliyet gösteren ve 40 civarındaki engelli kursiyerin yararlandığı 2 ayrı Engelli Üretim Merkezi ile ilgili bilgiler verdi.

Törende; Genel Merkezi Ayvalık’ta bulunan ve İzmir-Balçova, Altınova ve Gömeç’te şubeleri bulunan ve 1997 yılından bu yana engellilere yönelik son derece aktif faaliyetler gösteren Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin kuruluşundan bu yana görev yapan ve görev süreleri dolan eski Genel Başkanlar; Suat Salgın, Muharrem Parmaksız, Halil Burgaz ve Turgay Ezer’e teşekkür belgeleri verildi.

Teşekkür Belgesini aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan BOED’in eski Genel Başkanı ve engelli haber muhabiri Suat Salgın, derneği Muharrem Parmaksız’ın öncülüğünde kurduklarını hatırlatarak, “Ayvalık’ta bu meşaleyi yakan Ömer Uğur ve Hamdi Atay ağabeylerimizle, o zor yıllarda bizimle aynı güçlükleri yaşayarak bizimle birlikte mücadele veren Gökay Bacan arkadaşıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

Törende konuşan Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı ve Anadolu Partisi Balıkesir Milletvekili Adayı Muharrem Parmaksız, engellilerin sorunlarının siyasi arenada çözümlenmesi için çaba gösterdiklerini ve böylelikle de siyasetin içerisinde gür bir sesle engellilerin toplumsa yaşam içerisinde uğradıkları haksızlıklara ve 2. sınıf vatandaş görünmelerine karşı bir duruş sergilediklerini ifade etti.

Törende konuşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Uğur, engellilerin en büyük sorunlarından birinin eğitim olduğunu vurgulayarak, eğitim konusunda Ayvalık’ta engellilere yönelik yeterli bir ünitenin bulunmadığını kaydetti.

Konfederasyon Genel Başkan Yardımcısı Uğur’un ardından kürsüye gelen Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu eski Genel Başkanı ve halen Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Başkanlığını yürüten Hamdi Atay ise, engellilerin eğitimlerinin yanı sıra istihdam ve benzeri sıkıntılarına işaret etti. Toplumun engelliye bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Atay, bu konuda da en önemli unsurun eğitimden geçtiğini söyledi.

BACAN’DAN ENGELLİLER MERKEZİ MÜJDESİ

Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan ise; Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nde Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunduğu yıllarda son derece güç koşullarda yürütülmeye çalışılan faaliyetlere bulunduğunu hatırlattı. Ancak günümüzde bu güçlüklerin yerini ciddi anlamda kolaylıkların aldığını kaydeden Bacan, engelliliğin toplumun en önemli sorunlarından biri olduğunu ve bu sorunun çözümü için de herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti. Ayvalık Belediyesi olarak engellilerin en önemli sorunlarından biri olan eğitim konusunda kapsamlı bir Engelliler Merkezi kuracaklarının da müjdesini veren Belediye Başkan Yardımcısı Bacan, engellilere yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü adına Müdür Yardımcısı Habip Mutlu tarafından BOED Genel Başkanı Güler Çapraz Buyruk’a bir buket çiçekle jest yapılmasının ardından Kaymakam Nazlı’nın öncülüğündeki protokol, BOED’in bünyesindeki Engelliler İş Atölyesinde engelli kursiyerler tarafından yapılan eserlerden oluşan stantları gezdi.

Törenin ardından Ayvalık Belediyesi tarafından, törene katılanlarla engellilere deniz kıyısındaki bir çay bahçesinde çay ve içecek ikramında bulunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.