Bahar Sendromunun Etkilerini Azaltmak Elinizde

Bahar Sendromunun Etkilerini Azaltmak Elinizde

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, bahar sendromunun etkilerini azaltmak için önerilerde bulundu.İlkbaharın gelmesinin mutluluk, heyecan ve coşku yaratsa da enerji kaybı, isteksiz...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, bahar sendromunun etkilerini azaltmak için önerilerde bulundu.

İlkbaharın gelmesinin mutluluk, heyecan ve coşku yaratsa da enerji kaybı, isteksizlik ve yorgunluğa neden olabileceğine değinen Uzman Psikolog Öge, özellikle mevsim geçişlerinde sık yaşanan duygu durum bozukluklarının ilkbaharda da ortaya çıktığını belirtti.. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge “Kişinin geçmişinde depresyon öyküsü varsa mevsimsel geçişlerden etkilenme ihtimali diğer bireylere oranla daha yüksektir. Her yaş grubundan bireyleri etkileyen bahar sendromuna karşı bir takım tedbirler alınması gerekebilir” diye konuştu.

BELİRTİLERİ NE

Acıbadem Eskişehir Uzman Psikoloğu Yelda Öge, Bahar Sendromu’nun belirtilerini: “Aşırı yorgunluk, isteksizlik, halsizlik hissi duymak. Baş, boyun ve sırt ağrılarından yakınmak. Yapılan aktivitelerden yeterince zevk alamamak. Evde dışarı çıkmakta, yataktan kalkıp işe ya da okula gitmekte güçlük çekmek. Öfkeli ve tahammülsüz hissetmek. İşlere konsantre olmakta güçlük çekmek. Verilen görevleri ya da yapılacak işleri sürekli ertelemek. İştahsızlık ve uykusuzluk çekmek olarak sıraladı.

BUNLARA DİKKAT

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Öge, sendromu arttıran faktörlerin ise şunlar olabileceğini aktardı:

“Aşırı gürültülü, dağınık ve sıcak ortamlarda bulunmak. Aşırı sigara ve alkol tüketmek. Bilgisayar ya da cep telefonunu aşırı kullanmak. Kontrolsüzce sık sık ilaç kullanmak. Yeterince su tüketmemek ve sağlıksız beslenmek. Aşırı miktarda çay, kahve ve kola tüketmek. Düzensiz uyumak.”

ETKİLERİ NASIL AZALTILIR?

Mevsim geçişlerinde yorgunluk hissi ve enerji kaybı yaşanmasının, kişinin kendisi ve çevresi ile ilgili algı ve yorumunun olumsuz olmasına sebep olduğunu belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge “Özellikle olumsuz düşünceler günlük yaşamda verimsizleşmeye neden olur. Bu durumda uzman yardımı alınması önerilir” diye konuştu. Psikolog Öge, Bahar Sendromu’nun etkilerini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

“Bahar sendromunda sırt, bacak ve boyun ağrılarından yakınmalar arttığı için gün içinde yapılacak 15 dakikalık fiziksel egzersiz ve 20 dakikalık yürüyüşler sakin ve iyi hissetmeye yardımcı olacaktır. Çalışma ortamınızda sık sık 10 dakikalık kısa molalar vermek dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü yaşanmasını azaltacaktır. Enerji kaybıyla artan iş ve okul temposundaki stresle başa çıkabilmek için sinema, tiyatro, dans gibi etkinliklere katılmaya özen gösterilmeli. Nefes egzersizleri yapmak kaygı ve depresif duygu durumuyla başa çıkabilmeyi kolaylaştırır. Gün içinde ara ara burundan derin bir nefes alıp ağızdan vermeliyiz. Gün içinde bol su tüketmeye, dengeli beslenmeye, kafeinli içeceklerden, alkol ve sigaradan uzak durmaya özen gösterilmelidir. Bahar Sendromu belirtileri, 2 haftayı aşkın bir süredir devam ediyorsa mutlaka uzman desteği alınması önerilir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.