Başkan Özmeriç’ten Tatile Çıkan Sürücülere Uyarı

Başkan Özmeriç’ten Tatile Çıkan Sürücülere Uyarı

Okulların kapanması ve üniversite sınavlarının da sona ermesi ile bir çok kişi tatile çıkmaya ve yıllık iznini kullanmak üzere uzun yolculuklara başladı.

Türkiye’de en çok kazanın tatillerde meydana geldiğini belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Aracınızı ve kendinizi yola hazırlamadan tatile çıkmayın. ‘Bir şey olmaz’ anlayışından kaynaklanan kazalar tatilinizi zehir etmesin” dedi. 2013-2014 eğitim ve öğretim yılının sona ermesi ile Türkiye’de 17 milyon 234 452 öğrenci ile birlikte 866 bin 615 öğretmenin tatile girdiğini belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, gerek tatil beldelerine gerekse memleketine giderek yaz tatilini ve yıllık iznini değerlendirecek olan ailelerin yolculuklarında özel otomobillerini kullanmaları halinde daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Yola çıkmadan önce araçların gerekli bakımlarının mutlaka yaptırılmasını ve özellikle uzun yolculuk yapacakların daha titiz olmasını tavsiye eden Başkan Semih Özmeriç, ailece yapılan yolculuklarda meydana gelen kazaların en önemli nedenleri arasında yorgun ve uykusuz araç kullanımının geldiğini hatırlattı. Özmeriç, “Özel araçları ile tatile çıkacak olan vatandaşlarımız araçlarını yaz şartlarına uygun hale getirmeli. Araçlar kadar sürücüler de sürüşe ve yola hazır olmalıdır. Kesinlikle uykusuz ve yorgun vaziyette direksiyon başına geçilmemeli” diye konuştu.

Türkiye’de kaza istatistiklerine bakıldığında en fazla kazanın yarıyıl ve yaz tatillerinin ilk ve son haftaları ile bayram tatillerine gidiş ve dönüşlerinde yaşandığını kaydeden Aydın Şoförler ve otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Her tatil döneminde insanlarımızın aynı anda hareket etmelerinden dolayı trafik kazalarında artışların yaşandığı görülmektedir. İlimiz Aydın’ın geçiş güzergahında ve tatil beldeleri olması nedeniyle trafiğin daha da yoğunlaşacağı göz önünde tutulursa sürücülerimiz azami derecede dikkatli olmalıdır. Tatil ve seyahat heyecanlıdır. ‘Bir an önce tatile çıkayım, şu stresli ortamdan kurtulayım’ diyerek aşırı hızla araç kullanılmamalı ve trafik kuralları ihlal edilmemelidir” dedi.

“20 DAKİKA BİLE YETER”

Uyku ve yorgunluğa bağlı kazaların en çok kişilerin varacakları yerin yakınlarında meydana geldiğini bunun da ‘Az kaldı artık varırız’ düşüncesi ile uykusuz ve yorgun vaziyette devam edilen yolculuktan kaynaklandığını belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Maalesef bizde kötü bir alışkanlık var. Sürücülerimiz varacağı mesafe daha uzun ise mola veriyor. Oysa yorgunluk ve uyku bastırdığında en uygun yerde hemen dinlenilmelidir. 20 dakikalık dinlenme bile sürücüyü rahatlatır. Bir yere 20 dakika geç gitsek hiç bir şey kaybetmeyiz ama, 20 dakika erken varmak için Allah korusun canımızdan ve sağlığımızdan taviz vermemeliyiz. Yorulan ve uykusuz olan sürücülerin refleksleri bozulduğu için bu şekildeki yolculuk ciddi tehlike olmaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.