Baydar'dan soru önergesi: ÇED zorunluluğu neden kaldırıldı?

Baydar'dan soru önergesi: ÇED zorunluluğu neden kaldırıldı?

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, jeotermal santralleri kurulurken ÇED'in neden kaldırıldığını sordu.

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Aydın’ın Kuyucak ilçesinde bulunan jeotermal santrallerle ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Sorusunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanmasını isteyen Baydar, “Kuyucak İlçesinde açılan jeotermal santrallerde, enerjide kullanılan suların ve buharın kontrolsüz olarak doğaya salınımı nedeniyle; başta insan yaşamı olmak üzere, tarım arazileri ve hayvan ve bitki popülasyonlarının tehlike altında olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle Kuyucak'ın Pamukören ve Çobanhisar mahallelerinde açılan kuyuların, bölgede bulunan köylüye ait çok sayıda hayvanın telef olmasına neden olduğu, bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından bildirilmektedir. Kanser vak'alarının artmasına, tarım arazilerinin bozulmasına, hayvanların telef olmasına ve ekosistemin çözülmesine neden olan bir durumla karşı karşıyayız. Bu olumsuz tablonun esas yaratıcısı; var olan reenjeksiyon sistemini kullanmak yerine akışkanların doğrudan doğaya ve Kayan Çayı’na bırakılmasıdır” dedi.

 

TEDBİR ALACAK MISINIZ

 

Prof. Dr. Baydar bu bağlamda sunduğu önergede şunları sordu; “Jeotermal santrallerin açılması için gerekli bir şart olan ve tüm dünyada uygulanan ‘çevre değerlendirmesi’ neden ve hangi gerekçelerle zorunlu olmaktan çıkarılmıştır? Ülkemizdeki ve İlimizdeki jeotermal santrallerin çevreye daha fazla zarar vermemesi adına, gerekli tedbirleri almayı düşünüyor musunuz? Bu gibi bir sorunu ortadan kaldıracak çok basit bir yöntem olan; reenjeksiyon yönteminin kullanımına dair gerekli adımlar atılacak mıdır? Aydın’da yaşanan kanser vak'alarının jeotermal atıklar nedeniyle artış gösterdiği yönündeki iddialara dair bakanlığınız herhangi bir çalışma yapmış mıdır?”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.