Bayramda beslenmeye dikkat

Bayramda beslenmeye dikkat

Ramazan ayının bitişi, bayramın başlaması ile birlikte vücut yeni bir düzene alışacak. Ancak 18 saat süren açlığın ardından bayramda aşırı tatlı tüketilmesi rahatsızlıklara yol açabilir. Uzmanlar uyarıyor tatlı yiyin ama az olsun.

Bunaltıcı yaz sıcaklarıyla birlikte devam eden ve yaklaşık 18 saat süren oruç ibadeti bayramın gelmesi ile birlikte sona eriyor. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninden sonra bedenin tekrardan yeni beslenme düzenine alışması gerekiyor. Ancak bayram denilince, hepimizin aklında geleneksel ev ziyaretleri, açılan tepsi tepsi baklavalar, börekler ve çocukların ceplerine, yaşlıların ise misafirlerine sunmak için tabaklarına doldurduğu şekerler geliyor.

RAMAZAN BAYRAMI BESLENMEDE BİR GEÇİŞ DÖNEMİDİR

Ramazan ayında, sahur ve iftar olmak üzere ikiye indirilen öğün sayısının bayramın gelişiyle birlikte kısa sürede değişiyor. Unutmayalım ki günlük ideal beslenme şekli, 2-2,5 saatlik zaman dilimleri ile 3 ana, 3 ara öğün şeklinde periotları izleyen bir döngüdür. Ramazan Bayramı’nda yağ oranı fazla, yüksek kalorili yiyeceklerle beslenilmesi mide ve bağırsak hastalıklarına zemin hazırlıyor.

BAYRAMDA HAMURLU VE ŞERBETLİ TATLILARDAN KAÇININ

Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli. Tatlılar yemekle birlikte değil yemekten sonra az miktarda tüketilmeli. Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Vücut dengesini sağlamak adına bol miktarda sıvı tüketilmeli. Günlük ortalama 8-10 bardak civarında su içilmeli.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.