Boğaziçi Üniversitesi “Zeybek Köyü” kampı kurdu

Boğaziçi Üniversitesi “Zeybek Köyü” kampı kurdu

Aydın’ın Germencik İlçesi Dampınar Mahallesi’nde, Boğaziçi Üniversitesi’nden 30 öğrenci, tükenmekte olan zeybek kültürünü bundan sonraki nesillere aktarabilmek ve bugünün gençliğine öğretmek amacıyla bir haftalık “Zeybek Köyü” kampı kurdu.

Germencik’in Dampınar Mahallesi’ne gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Mehmet Sarı’nın ev sahipliğinde “Zeybek Köyü” kampı kurdu. 10-15 Ağustos tarihleri arasında bir hafta boyunca burada kalacak öğrenciler çeşitli etkinlikler yaparak zeybek kültürünün ve zeybek dansının yaşatılması konusunda çalışma yapacaklar.

Programın ilk gününde şalvar giyen, lastik ayakkabı giyerek yöresel kıyafetlere bürünen öğrenciler, Antalya yöresel sanatçılardan Gülay Diri, zeybek kültürü, kız alıp verme gibi birçok konuda verdiği bilgi, elindeki tef ve öğrencilere okuduğu türkülerle neşeli saatler yaşattı.

“ZEYBEK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ”

Boğaziçi Öğrencileri adına konuşan grup başkanı Şahin Yaldız, şunları söyledi:

“Boğaziçi Üniversitesi olarak tükenmekte olan zeybek kültürünü bundan sonraki nesillere aktarabilmek ve günümüz nesline öğretmek amacıyla bir hafta boyunca burada olacağız. Bu kampta çiftçilik işleri hayvancılık ve zeybeklik kültürünün müzik, dans, ezgi ve her anatomisini incelemesini gerçekleştireceğiz. Bu nedenle de birçok akademisyenimizde bu kampa katılıyor. Boğaziçi Üniversitesinden birçok bölümden 30 arkadaşımla birlikte bu etkinliği yürütüyoruz. Anadolu’da ki çiçek gibi açan bu kültürler solmayacak ve biz bunun için mücadele veriyoruz. Zeybeklik ezgisi ve geleneği sadece Ege değil Çorum’a kadar uzanıyor. Bizim kaygımız hızlı bir şekilde sanayileşen ve köylünün tarımı bırakmak zorunda bırakıldığı böylelikle köy nüfuslarının azaldığı ve Ege kültüründe çok hızla yok olan zeybek ezgilerini kontrol altına almaktır. Bu anlamda biz de ekip olarak zeybek danslarını araştırma yapmaya yöneltti. Bu kampın oluşmasında bize ev sahipliği yapan Mehmet Sarı’ya arkadaşlarım adına sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Tüm arkadaşlarım bu masrafları kendi bütçelerinden harcayarak büyük bir fedakârlık örneği gösteriyor.”

“GURUR DUYDUM”

Öğrencilere ev sahipliği yapan Mehmet Sarı ise “Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bu müracaatı bana ilettiklerinde ben bunu seve seve kabul ettim. Köyümüze ve bölgemize gelmeleri bizim için ayrı bir gururdur. Öğrencilerin burada bu çalışmayı yapması kültürümüzün en büyük desteklerinden bir tanesidir. Benim tek başıma başarabileceğim bir şey değildi. Ulaşım, barınma ve yemek olmak üzere bizlere her konuda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu destek verdi. Kendisini de buraya davet ettik. Ben kültürümüze hizmet etmekten büyük onur ve gurur duyuyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.