Bozdoğan'da büyük isyan

Bozdoğan'da büyük isyan

Bozdoğan'da isyan eden köylüler, tarım arazilerine yakın bölgede kurulması planlanan jeotermal projesine tepki amacıyla eylem yaptı.

MEHMET ALİ CİNTOSUN - Koyuncular, Seki,Kızılcaköy, Olukbaşı, Amasya ve  Akseki mahallesi muhtarları Ekim 2017'de Aydın İdare Mahkemesi'ne başvurarak, Kiper Elektrik tarafından bölgelerinde yapılması planlan  Jeotermal projesinin iptali için dava açtı.  Mahkeme heyeti, bölgede keşif yapılması için bölgeye bilirkişi heyeti gönderdi. Bölge halkı jeotermale tepki için Koyuncular Mahallesi'nde toplandı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu mahalle sakinleri, daha sonra Çamaltı mevkisinde jeotermal santralin kurulması planlanan yolu trafiğe kapatarak "Köyümüzde jeotermal istemiyoruz" sloganları attı.

2-189.jpg

Eylem nedeniyle bölgede jandarma ekipleri gelerek güvenlik önlemi aldı. Jandarma olası bir taşkınlığın yaşanmaması için vatandaşları sakin olmaları konusunda uyardı. 

7-032.jpg

Koyuncular Mahalle Muhtarı Kemal Mutaf, Havadis Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, halk olarak jeotermale karşı çıktıklarını belirtti. Mutaf, "Vatandaşımız istedi biz bu davayı açtık, tarım arazilerimizde jeotermal tesis kurulmasını istemiyoruz. Bizde bölgede faaliyet gösteren muhtarlar olarak buluştuk, halkla toplantık ve ortak bir dava açma kararı aldık. Bugün mahkemnin bilikişi heyeti inceleme yapmak için bölgeye geldi. Bizde halk ve muhtarlar olarak jeotermale karşı olduğumuzu gösterdik. Biz sonuna kadar adalate güveniyoruz ve bu zafer halkın ve köylülün olacaktır." diye konuştu. 

3-180.jpg

Eylem yapan mahalle sakinlerinden 59 yaşındaki yaşındaki Emine Bal, bölgeye yapılacak jeotermalın yetiştirdikleri tarım ürünleri için zararlı olacağını öne sürerek, "Biz zeytinlerimizi bebek büyütür gibi büyütüyoruz. Nasıl santral isteriz biz burada. Biz istemiyoruz, bizim çocuklarımız var, bizim gelecek torunlarımız var. Bizim zeytinlerimizi kuratmaya kimsenin gücü yetmez" dedi.

4-128.jpg

Mahalle sakinlerinden 47 yaşındaki Zeynep Çankaya ise  konu hakkında kimsenin kendilerini bilgilendirmediğini ifade ederek, " Biz zeytin yetiştirmezsek kimse bunu yiyemez. Çiftçi nedir, çiftçi milletin efendisidir. Ben yetiştirmezsem, aç kalırsam herkes aç kalır. Ben yetiştirmezsem herkesin sofrası boş kalır, jeotermal santrali bu yüzden istemiyoruz." şeklinde konuştu.

5-066.jpg

Aydın Çevre ve Kültür Platformu'da eyleme destek verdi. Vatandaşlar daha sonra eylemine son vererek olay yerinden ayrıldı.

1-193.jpg

6-049.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.