Bozdoğan'da yetkililer harekete geçti

Bozdoğan'da yetkililer harekete geçti

Aydın’ın kuru meyve ihracatında incirden sonra ikinci sırada yer alan çam fıstığındaki verim ve kalitedeki düşüş, yetkilileri harekete geçirdi.

Çam fıstığı üretiminde İspanya’nın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye’de 88 bin 443 hektar alanda üretim yapılıyor. 26 bin hektar orman alanında fıstık çamı bulunan Aydın’da, Ticaret Borsası tescil rakamlarına göre 725 bin 316 kilogram ve 348 işlem ile kuru meyve ihracatında kuru incirden sonra çam fıstığı ilimizde ikinci sırada yer alıyor.

“VERİM VE KALİTE DÜŞÜKLÜĞÜ GİDERİLECEK”

Aydın’ın en fazla çam fıstığı üretimini gerçekleştiren Bozdoğan’da, Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde bilgilendirme semineri düzenlendi. Son yıllarda fıstık çamlarında gözle görülür şekilde verim ve kalite düşüklüğü yaşandığına dair tespitlerde bulunulduğu ve üreticilerden gelen talep üzerine, Aydın Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde bu konuda bilgilendirme toplantıları yapılması kararlaştırıldı. Bozdoğan Altıntaş Mahallesi’nde düzenlenen seminere katılan üreticilere, İzmir Orman İşletme Müdürlüğü ve Aydın Tarım İl Müdürlüğü’nden gelen ziraat mühendisleri tarafından bilgiler verildi.

“ÖNERİLERİ UYGULAMANIZI RİCA EDİYORUM”

Seminerde konuşan Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel, ilçenin önemli gelir kaynağı olan çam fıstığının kalitesi ve verimini artırmak için bu semineri düzenlediklerini ifade etti. Özel, “Siz üreticilerimizin şikayet ve talepleri neticesinde Tarım İlçe ve İl Müdürlüğümüz ile irtibata geçtik. Onlar da bu konuda hassasiyet göstererek bizlere destek oldu. Burada anlatılacak olan bilgileri dikkatli şekilde dinlemenizi ve önerileri de uygulamanızı rica ediyorum” dedi.

“AYDIN ÇAM FISTIĞI ÜRETİMİNDE İLK SIRADA”

Çam fıstığının ekonomiye olan katkısına değinen Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “Tarım, Aydın ili ekonomisi içinde en önemli sektörlerden birisidir. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden elde edilen gelir ilimiz gayri safi hasılasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Aydın’da pek çok ürün çeşidi rahatlıkla yetiştirilebilmekle birlikte bunlardan bazıları özel öneme sahiptir. Çam fıstığı da ilimiz için özel öneme sahip olan bir üründür. Türkiye’de her yerde yetişmemekte olup, ilimiz çam fıstığı üretimi ve işlemesinde ilk sırada yer almakta ve ilimizdeki işletmelerde Mersin, Adana ve Hatay başta olmak üzere diğer pek çok ilden gelen kozalaklar işlenmektedir” ifadelerini kullandı.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş ile Bozdoğan İlçe Müdürü Soner Altun, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel ve Başkan Yardımcısı Osman Oktay ve üreticilerin katıldığı seminerde, ziraat mühendisleri tarafından fıstık çamında görülen zararlılar ile mücadele konusunda bilgiler verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.