BU KİTAPLIK ‘ENGEL’ TANIMIYOR

BU KİTAPLIK ‘ENGEL’ TANIMIYOR

Nazilli’de, üniversite öğrencileri, bedensel engellilerin hareketli sistem sayesinde üst raflara ulaşmasını kolaylaştıran ‘Engel Tanımayan Kitaplık’ isimli projeye imza attı.

Nazilli’de Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü 1’inci sınıf öğrencileri, bedensel engellilerin hareketli sistem sayesinde üst raflara ulaşmasını kolaylaştıran ‘Engel Tanımayan Kitaplık’ isimli projeye imza attı. Üniversite öğrencileri Berfu Çakır (18), Nergis Sabuncu (19), Abdurrahim Köse (22) ve Mücahid Mirza (23), projeyle sadece engelli vatandaşlara değil, toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı hedefliyorlar.

• ‘HER BİREY ASLINDA BİRER ENGELLİ ADAYIDIR’

Türkiye’de yaşayan engelli bireylerin sayısının bir çok kesim tarafından bilinmediğini söyleyen Berfu Çakır, “UNESCO’nun yaptığı araştırmalarda ülkemiz nüfusunun %14’ünün engelli olduğu belirtilmiştir. Hatta 2000 yılında yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 536 bin kişi bedensel engel yaşamakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır” dedi. Toplumda sağlıklı bir şekilde yaşayan her bireyin aslında birer engelli adayı olduğunu kaydeden Çakır, “Engelli bireylerin bu kadar fazla olduğu bir ülkede onlara sunulan ayrıcalık çok az, çok yetersizdir. Çoğu insan gibi onları görmezden gelerek ve umursamaz davranarak yaşayamayız. Bu nedenle ‘Engel Tanımayan Kitaplık’ isimli projeyi hayata geçirmeye karar verdik. Engelli bireylerimize acıyarak değil, bu şekilde yarar sağlamayı amaçladık” ifadelerini kullandı.

• PROJE, TOPLUMUN HER KESİMİNE HİTAP EDİYOR

Proje mimarlarından Mücahid Mirza, ‘Engel Tanımayan Kitaplık’ isimli projenin başta engelliler olmaz üzere toplumun her kesimine hitap ettiğini söyledi. Mirza, “Projemizi tasarlarken her yaştan kesime hitap etmeye önem gösterdik. Projemizle, 60-70 yaşında bir amcadan tutun da, 6-7 yaşında okumayı yeni sökmüş küçük bir kız çocuğunu bile heveslendirmeyi hedefliyoruz. Engel Tanımayan Kitaplık, engel evleri, çocuk yuvaları hatta farklı tasarımı sayesinde büyük kütüphanelerin, evlerimizin salonlarının baş köşesinde bile yerini alabilir” şeklinde konuştu.

• PROJENİN MALİYETİ 150 LİRA

Projeye üretim sertifikası almayı hedeflediklerini belirten Nergis Sabuncu ve Abdurrahim Köse ise, projenin engelli mobilyaları, elbise, kütüphane, mutfak, banyo ve ayakkabı dolapları ile vitrin raflarında kullanılabileceğini söylediler. Projeyi 150 liraya mal ettiklerine dikkat çeken Sabuncu ve Köse, Engel Tanımayan Kitaplık mekanizmasının seri üretime geçirildiği zaman maliyetinin 50 liraya düşebileceğine dikkat çektiler. • HABER: M.Şevket ALTINAYAR

bu-kitaplik-‘engel’-tanimiyor1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.