Bu kuş sadece Didim'de

Bu kuş sadece Didim'de

Didim’e ait bir kuş türü tespit edildi: Fırtına Kırlangıcı

Didim’de öğrencileriyle birlikte kuş gözlemciliği ve bireysel olarak da kuş fotoğrafçılığı yapan Esra Karakaya Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, Didim Kuş Gözlem Topluluğu olarak birçok kuş türünü kayıt altına aldıklarını belirterek, bunlardan birinin de Didim için özel bir kuş türü olan fırtına kırlangıcı olduğunu, bunun Didim için ekolojik turizm açısından kaçırılmaz bir fırsat olduğunu söyledi.

Avrupa'nın en küçük deniz kuşlarından birisi olan Fırtına Kırlangıcı, bilimsel adıyla Hidrobates Pelagicus olarak biliniyor. Açık denizler ve okyanusları yaşam alanı, Akdeniz’in İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Yunanistan gibi kuzey bölgelerini de yazın yumurtlama alanı olarak seçen Fırtına Kırlangıcı kuşu, Türkiye’de yaz döneminde sadece Didim açıklarında gözleniyor. Fırtına kırlangıcının kuş gözlemcilerinin mutlaka görmek istediği ve kuş fotoğrafçıların da fotoğraf arşivlerinde olmasını istediği özel bir türü olduğu belirtildi.

Bu özel türün şimdiye kadar Didim açıklarında görülmesinin yörede kuş fotoğrafçıları açısından bir hareketlilik oluşturduğunu belirten Esra Karakaya Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Turgut Ege, “Her yaz birçok kuş gözlemcisi benimle birlikte Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Ozan Karabulut’u arayarak bu kuşu gözlemlemek ve fotoğraflamak istediklerini belirtirler. Ozan Karabulut ile birlikte denize açılarak fotoğrafçı ve gözlemci arkadaşların fırtına kırlangıcı ile birlikte boz yelkovan, yelkovan ve küt kuyruklu korsan martı gibi özel türleri görmelerini ve fotoğraflamalarını sağlarız” dedi.

DÜNYACA ÜNLÜ KUŞBİLİMCİ ÇAĞAN ŞEKERCİOĞLU, DİDİM’DE

Ege, geçen Eylül ayında bu kuşu gözlemlemek ve fotoğraflamak istediğini Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde akademik çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Mustafa Sözen’e ileten Türkiye’nin yetiştirdiği bilim insanlarından, 2012 yılında dünyada “En Genç Kaşif” ödülünü alan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun Didim’e gelmesiyle Didim için önemli olan bu kuş türünün Didim ile özdeşleştiğini ifade etti. Ekolog ve aynı zamanda kuşbilimci olan Çağan Şekercioğlu’nun Didim’e geliş nedeninin tüm kuş gözlemciler ve fotoğrafçılar gibi fırtına kırlangıcı kuşunu hem gözlemlemek, hem de fotoğraflamak olduğunu anlatan Turgut Ege, şunları kaydetti: “Çağan hocamızın dünyaca ünlü bir kuşbilimci olması nedeniyle çalışmaları tüm dünyada izleniyor. Çağan Şekercioğlu hocamız, aynı zamanda bu tür hakkında bilinmeyenleri de ortaya çıkarmak istiyor.”

Bu amaçla Çağan Şekercioğlu, Mustafa Sözen, Kuş fotoğrafçısı Ayhan Öztürk, Ozan Karabulut ve kaptan Erdal Kamacı ile birlikte 29 Eylül 2015 tarihinde erken saatlerde Didim’de denize açıldıklarını hatırlatan Turgut Ege, “Pelajik Tur” adını verdikleri bu gözlem etkinliğine TRT Belgesel kanalına “Yok Olmadan Keşfet” adlı dizi programı yapan televizyon ekibinin de katıldığını söyledi. Gözlemle birlikte fotoğraf ve video çekimlerinin 30 Eylül günüde devam ettiğini kaydeden Ege, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu iki günlük “Pelajik Tur” etkinliğimiz, 21 Kasım Cumartesi günü saat 22.50’de TRT Belgesel kanalında “Yok Olmadan Keşfet” adlı programda yayınlanacak. Didim Kuş Gözlem Topluluğu olarak dünyaca ünlü bilim insanı Çağan Şekercioğlu’nu tanımak ve ağırlamaktan son derece mutlu olduk. Didim’e bu kuş için bir daha geleceğini söyleyen hocamızı sabırsızlıkla bekleyeceğiz.” 

 

KAYNAK: DENGE GAZETESİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.