"...bu mesleği yapanlar kayboldu."

"...bu mesleği yapanlar kayboldu."

Ayna, çerçeve ve vitray ustası İbrahim Gökbel, Efeler'de babasından devraldığı mesleği yıllardır sürdürmekte. Gökbel, “Ayna yapmayı 20 yıl önce bıraktım. Teknolojiyle beraber aynalar daha ucuza mal edilince bu mesleği yapanlar da kayboldu” dedi.

Efeler’de 3 kuşaktır faaliyet gösteren Gökbel Çerçeve Vitray, 1904’den beri hizmet veriyor. Dede mesleğini yaşatan 64 yaşındaki İbrahim Gökbel, mesleği babasından öğrendiğini söyleyerek, “Bu işe ilk olarak dedem Mehmet Gökbel 1904 yılında başlamış. Sonra babam öğrenmiş. Babamdan da ben devraldım. Bu mesleğin ölmesini istemediğim için oğluma da öğrettim fakat o başka bir meslek icra ediyor. Belki ileride o da bu mesleği yapar ve kuşaktan kuşağa aktarmış oluruz” diye konuştu.

AYNA USTASI KALMADI
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ayna yapan usta kalmadığını kaydeden Gökbel, 20 yıl önce kendisinin de ayna yapmayı bıraktığını söyledi. 'Gökbel Cam' adı altında uzun süre ayna ürettiğini anlatan Gökbel, sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden atölyemde ayna imalatı yapıyordum. Ama teknolojinin gelişmesiyle daha ucuza mal edilmeye başlandı. Aynalar artık otomatik bantlar üzerinde yapılıyor, arkası en son bakırla kaplanıyor böylelikle neme ve suya karşı korunuyor. Bizler izole etmek için zift ve kağıt kaplardık.”
Gökbel, cam süsleme (vitray) sanatıyla yaptığı mekanlara renk ve estetik katıyor. Vitray sanatının sabır istediğini belirten Gökbel, “Vitray, hayal gücü ister. Ortaya çıkan renk ve desenlerle mekanlara ayrı bir hava katar. Artık birçok yerde cam dekor tercih ediliyor” dedi. Ahşapla da ilgilendiğini belirten İbrahim Gökbel, ahşaptan birçok sandalye ve çerçeve yaptığını, atölyesinde tarihi yaşattığını söyledi. 

aynnnn.jpg

aynac.jpg

aynn.jpg

ayna.jpg

aayn.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.