"Çerçioğlu ve Haluk Alıcık seçimin kaderini belirleyecek"

"Çerçioğlu ve Haluk Alıcık seçimin kaderini belirleyecek"

Gazeteci Veysel Karahan, Aydın'da yaklaşan yerel seçimler öncesinde çok konuşulacak bir köşe yazısı kalem aldı..

2019 yerel seçimlerine aylar kala Aydın ve ilçelerinde siyasetin suyu ısınmaya başladı. Biz gazeteciler ise bu süreçte seçimin nabzını tutmak için gerek köşe yazılarıyla, gerek de haberlerle siz değerli okuyucularımıza adayları tanıtacağız elbette..

Yeni adayların yanı sıra mevcut belediye başkanlarının görev süreleri boyunca yaptıkları doğru ve yanlış politikaları da en üst perdeden bu satırlara taşıyacağız.

ÇERÇİOĞLU VE ALICIK SEÇİMİN KADERİNİ BELİRLER

Aydın'da 2019 yerel seçimleri kendine özgü iç dinamikleriyle çok farklı bir seçim olacak. Bu seçimde AK Parti'nin Aydın özelinde uyguladığı derin politika şimdiden seçimin kaderini belirledi. Tabi bu süreçte Aydın'ın siyasette ve toplumsal karşılık anlamında en güçlü iki belediye başkanı bu seçimin kaderini belirleyecek.

CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile Aydın'ın doğu ilçelerinin merkezi konumunda olan Nazilli'yi iki dönem yöneten MHP'li Haluk Alıcık'ın yerel seçimlerde rolü çok önemli. Son günlerde iki başkan hakkında bir şekilde aday gösterilmeyecekler şeklinde spekülatif dedikodular yayıldı.

Çerçioğlu'nun partisindeki dominant duruşu ve FETÖ firarisi danışman Erkan Karaaslan dosyasından dolayı aday gösterilmeyeceği konuşuluyor. Haluk Alıcık'ın ise geçmişte onun sayesinde siyasete giren MHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Depboylu'nun genel merkezde yapıcı rol oynamaması ve seçime 6 ay kala ihbar mekanizmasıyla başlatılan FETÖ soruşturması yüzünden aday gösterilmeyeceği iddia ediliyor. Tabi son sözü herşeye rağmen partilerin Genel Başkanları söyler...

Aydın'ın en güçlü iki belediye başkanına açılan soruşturmaların zamanlamasını çok manidar buldum. Soruşturmada yer alan suçların yakın tarihte işlenmediği biliniyor. Bu zamanlamayı derinlemesine sorgulamak da siyaset kurumunun işi..

Bu soruşturmalar konusuna derinlemesine girmek istemiyorum. Zira yargının işine karışmak istemem. Ama aklımdan geçenleri yazmazsam gazeteciliğimden utanırım. Tek soru: Bu iki isim AK Partili Belediye Başkanı olsalardı, seçimlere 6 ay kala dava açılabilir miydi?

Tüm bunlar göz önüne alındığında, eğer Büyükşehir adaylığında Özlem Çerçioğlu, Nazilli'de Haluk Alıcık aday olmazsa seçimin kaderi yüzde yüz değişir. Haluk Alıcık Nazilli'de aday gösterilmezse, MHP'nin Aydın'daki kalesi düşer ve seçimi AK Parti kazanır diye tahmin ediyorum. Tabi bu denklemde, Özlem Çerçioğlu yerini koruyup Büyükşehir adayı olursa ve Haluk Alıcık aday gösterilmezse, Nazilli'de güçlü bir CHP adayının seçilme şansı çok yüksek..

Özlem Çerçioğlu da Büyükşehir yarışında yerini almazsa şayet, yeni sistemin kendi içinde yarattığı ittifak ruhuyla Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin AK Parti'ye geçeceği de kesin..

Özlem Çerçioğlu'nun ve Haluk Alıcık'ın bu seçimlerde üstlenecekleri rol çok büyük. Tabi bu tablodan çıkan net sonuç; her iki belediye başkanının yıpranması halinde Aydın'da kazançlı çıkan tek parti AK Parti olacaktır.

AK Parti, yerelde bu kaotik ortamı iyi değerlendirirse; Aydın Büyükşehir Belediyesi, Efeler ve Nazilli Belediyesi'nin tepesine parti bayraklarını dikebilir.

OLASI SENARYOLAR VE GÜÇLÜ ADAYLAR..

*Yerel belediyecilik anlamında bölgenin en güçlü iki ismi olan Haluk Alıcık ile Özlem Çerçioğlu aday oldukları takdirde tekrar seçim kazanmaları olasılığı çok güçlü. İkisinden birisi dahi seçimlere girmezse, Aydın genelinde dengeler değişir.

*AK Parti'nin büyükşehir belediye başkan adayı olarak kulislerden ilk edindiğim bilgi Önceki dönem milletvekili Mehmet Erdem.. Mevcut vekillerin Erdem'e karşı çıkmaları halinde partide yeni arayışlar başlayacak. Mustafa Savaş'ın tekrar aday olmak istediği konuşuluyor ama bence bu zayıf bir ihtimal. Aday konusunda mütabakata varılmazsa İl Başkanı Ömer Özmen'in aday yapılabileceği de ihtimaller arasında. Aydınlı Gazeteci Şebnem Bursalı'nın da büyükşehir adaylığına talip olduğu iddiaları da var.

*Bence aile şirketi haline dönüşen CHP'li Efeler Belediyesi'ni için AK Partinin adayının Hüseyin Aksu olacağı görüşündeyim. Proje adamı olarak tanınan Aksu'nun belediyecilik tecrübeleri de AK Partinin vizyonuyla bütünleşirse Aydın'ın kalbi olan Efeler ilçesi, gerçek hizmetle tanışır.

*CHP'nin; Didim, Kuşadası, Efeler, Karacasu ve Söke'de mevcut başkanlar yerine, yeni adaylarla seçime gireceği parti kulislerinde konuşuluyor.

*AK Parti'nin başarılı bulunan Buharkent ve Kuyucak Belediye Başkanlarını tekrar aday göstereceği, Yenipazar'da ise yeni bir aday arayışında olduğu belirtiliyor. Nazilli'de adaylığını ilk açıklayan meclis üyesi Kadir Mutlu oldu. Şuan için en güçlü aday Kadir Mutlu görünüyor. Fakat AK Parti Milletvekili Bekir Kuvvet Erim'in gönlündeki aslanın mevcut ilçe başkanı Bülent Sayar olduğunu bir gazeteye verdiği demeçte açıklaması kafaları karıştırdı. Zira, Bülent Sayar'a genel merkezde görev verilirken, "En az iki yıl başkanlık yapacaksın, yerel seçimlerde aday olmayarak partiyi motive edeceksin" denildiği biliniyordu. Bu bilgiyi, partide aktif rol üstlenen birçok isim teyitliyor.

Bekir Kuvvet Erim'in gönlünden geçen adayı erkenden açıklaması, AK Parti cephesinde siyasi tecrübesizlik olarak algılandı. Eski İlçe Başkanı Ramazan Satılmış'ın dahi sosyal medya hesabından eleştirdiği bu konuda yazılacak çok şey var. Genel Merkezden önce milletvekili sıfatıyla şimdiden aday ismi söylemek, partideki aday adaylarının sinirlerini bozdu.

İLERLEYEN GÜNLERDE YAZININ DEVAMI GELECEK..

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum