Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

Aydın Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’ Efeler ilçesindeki Atatürk Kent Meydanı'nda başladı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği, Aydın Ticaret Borsası, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Aydın Ziraat Odası ile Zeytindostu Derneği işbirliği ile düzenlenen ‘Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği’ zeytin hasadı ile start aldı. Hasatın ardından Efeler ilçesi Atatürk Kent Meydanı'nda açılış töreni yapılarak, bir dizi etkinlik düzenlendi. Kent Meydanı'nda düzenlenen törene, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, ünlü Televizyoncu Mesut Yar ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk olarak konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, "Bu festivalin bizim için önemi büyük. Türkiye'de ilk kez halkın gerçek temsilcisi olan belediyelerden biri hasat şenliği yapıyor. Aydın ve Türkiye eskiden bütün ürünlerini dökme olarak ihracat ederlerdi. Ancak son yollarda bu rakamları incelediğimizde zeytinde ambalajlı ürün olarak küçük ambalajla ihracatımızın yüzde 90'ı yapılmaktadır. Zeytinyağında da yine küçük ambalajla ihracatımızın yüzde 80'i gerçekleştirilmektedir. Bunun Aydın ekonomisi açısından çok ciddi bir önemi vardır. İhrcatçılarımız Türkiye'de 90 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapmaktadırlar. Bu ihracatlarların içerisinde yüzde 50'si Aydın ilimizden gitmektedir. Yağ ihracatımızın da yüzde 25'i Aydın ilinden gitmektedir. Bu rakamlar Aydın ilinin zeytin ve zeyinyağındaki önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde 24 milyon ağaçla en fazla zeytin ağacına sahip olan ilimiz yine Aydın'dır. 2014 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın 500 milyon dolarlık bir ihracat hedefini yakalayacağını ümit etmekteyiz" dedi.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı da, zeytin ve zeytinyağı denilince akıllara Aydın'ın geldiğini kaydederek, "Önümüzdeki yıllarda başta Aydın ili olmak üzere Türkiye çağında gün geçtikçe fazlalaşan zeytin ağaçları gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda çok büyük bir hasat, üretim ve rekolte olacağı bir gerçektir. Bunun şimdiden tedbirlerini almak, iç tüketimi arttırmak dolayısıyla ihracatçının elini rahatlatmak dolayısıyla bu şenliklerin ilk defa bir büyükşehir belediyesi tarafından tamamıyla sahiplenilmesi biz Aydınlıları bütün zeytin bölgelerine göre daha çok onurlandırdı" şeklinde konuştu. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise, şenliğin gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan tüm odalar, dernekler başta olmak üzere tüm herkese teşekkür ederek, "Biz zeytinyağına altın sıvı diyoruz. Zeytinyağı Aydın'ın zenginliğidir. Biz belediye olarak bu zenginlikleri koruyarak gelecek nesillere aktarmak en önemli felsefemizdir. İlkini gerçekleştirdiğimiz hasadımızı bundan sonraki yıllarda üreticilerimizle, köylülerimizle daha geniş kapsamlı yapmaya devam edeceğiz. En güzel zeytinyağı Aydın'da yetişmektedir. Kuzey Ege'de üretilen zeytinyağı ile Aydın'ın yağı asla kıyaslanamaz" ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından şenliğin açılış kurdelesi kesildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehteran Takımı'nın gösterisi ile son bulan tören sonrası Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kent meydanında kurulan stantları gezerek bilgiler aldı. Festivalde ayrıca zeytin ve zeytinyağı konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

Çerçioğlu: Zeytinyağı Aydın'ın Zenginliğidir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.