Ceviz bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü

Ceviz bu yıl üreticinin yüzünü güldürdü

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Baran, ünü dünyaya yayılan meşhur Adilcevaz cevizinin hasadında geçen yıl yaşanan don sebebiyle ürün alınmadığını, ama bu yıl ceviz hasadının bereketli geçtiğini belirtti.

Baran, çiftçilerin ceviz hasadına başladığını, kimi çiftçilerin ise yeni bir makine olan ceviz silkeleme makinesiyle ceviz hasadını gerçekleştirdiklerini söyledi. Bayram, “Adilcevaz cevizi ilçemiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır. İlçemizde yetiştirilen ceviz genotipleri daha fındık büyüklüğünde iken toplanarak ceviz reçeli yapımında da kullanılmaktadır.

İlçemizde ekonomik anlamda ceviz reçeli üretimi yapan ticari işletmeler bulunmakta ve büyük talep gören ceviz reçeli yurtiçi ve yurtdışına satılmaktadır. Ceviz üretiminin ilçe ekonomisine yılda yaklaşık 10 milyon TL katkısı bulunmaktadır. İlçemizde yüzyıllardır ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup zengin bir ceviz ağacı popülâsyonu mevcuttur. Ceviz üretimimiz sadece tohum ile yapıldığından, ilçemiz adeta doğal bir ceviz bahçesi görünümündedir. İlçemizde yetiştiriciliği yapılan bazı genotiplerin, kabuklu tane ağırlığı 18-25 gram, iç ağırlığı 9-10 gram ve iç oranı ise yüzde 50-60’dır. Dış kabuğu ince, iç rengi beyaz, kabuktan ayrılması kolaydır.

Kabuk pürüzsüzdür. Meyve verimi yüksek, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklıdır. İlçede 47 bin civarında ceviz ağacı var ve yılda ortalama 3 bin ile 3 bin 500 ton verim alıyoruz. Böyle yüksek değeri olan bir ürünümüzün daha da verimini arttırmak ve tescil ettirmek amacı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede Adilcevaz-1 ve Adilcevaz-2 ceviz çeşitlerimizin tescillenmesini umuyoruz. Amacımız ilçemizde çiftçilerimizin bu sektörden daha fazla verim elde etmesidir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.