Çevreciler Kazdağlarında Buluştu

Çevreciler Kazdağlarında Buluştu

Çanakkale Çevre Platformu üyeleri Kazdağları’nda buluştu.Çanakkale Çevre Platformu bu yıl ikinci kez ‘Kazdağları Buluşması’ gerçekleştirdi. 2 gün süren etkinliğe yaklaşık bin kişi katıldı. Ayazma mesi...

Çanakkale Çevre Platformu üyeleri Kazdağları’nda buluştu.

Çanakkale Çevre Platformu bu yıl ikinci kez ‘Kazdağları Buluşması’ gerçekleştirdi. 2 gün süren etkinliğe yaklaşık bin kişi katıldı. Ayazma mesire yerine 500 çadır kuruldu. Aralarında yurtdışından gelenlerin de bulunduğu çevreciler, Kazdağları Buluşmasına katıldı. Katılımcılar Altın madencilerini, termik santralleri, HES’leri, nükleer enerji, kirletilen yaşam alanları ve doğa katliamını protesto ettiler. Etkinliğin ilk gününde Kazdağları’nın Kuzey yamaçlarında Bayramiç Evciler köyü sınırları içinde bulunan Ayazma mesire yerine çadırları ile kamp kuran katılımcılar buradan kazdağları’nın zirvesinde bulunan Sarıkız bölgesine zirve yürüyüşü gerçekleştirdi. Daha sonra tekrar geriye dönen katılımcılar ikinci günde Evciler köyünde Bandista müzik gurubunun coşkulu konserini ve Bademler Kültür ve Sanat Derneği Tiyatro ekibinin sahnelediği Turgut Özakman’ın ‘Deliler’ oyununu izledi.

Etkinliğe katılan Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, yaptığı konuşmada Çanakkaleli çevrecilerin verdiği mücadeleye destek vermek için gelen herkese teşekkür etti. Etkinlikte konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Kazdağları’nda korkmadan mücadele veren yiğit Bayramiçli hemşerilerim. Sizlerden onur duyuyorum, gurur duyuyorum. Dünyanın sayılı bölgelerine, özellikle Kazdağları’na karşı yapılan hücuma direnişimiz devam ediyor. Sonuna kadar devam edecek. Ölmek var dönmek yok. Biz baş koymuşuz bu yola. Neden? Niçin? Ben bu yaşıma kadar buralarda yaşadım. Bizler meyvemizi, domatesimizi, Ezine peynirimizi, zeytin yağımızı, kirazımızı, elmamızı buralarda yetiştirdik. Biz bu mücadeleyi kendimiz için değil, bu yörede yaşayan halkımız için yapıyoruz. Onların yaşamlarını sürdürmeleri için yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu gençlerinin bu mücadeleye katkı vermeleri çok önemli. Bu çevreci gençler buraya da gelmişler, bizlerin mücadelesine destek oluyorlar. Emperyalist güçlerle mücadele etmek için bir olmamız lazım. Ne kadar altın çıkarırsan çıkar. Bu güzelliği yeniden bulamazsın. Kazdağları farklı bir güzelliktir. Bu mücadeleyi kul hakkını savunmak için yapıyoruz. Bu değeri gelecek nesillere bırakmamak, gelecek nesillerin hakkını gasp etmektir. Biz öyle bakıyoruz olaya. Buralara yapılan bu tecavüzler son derece haksızlıktır. Romulus ve Remus’un ataları bu topraklardan gitmişlerdir. Bunu İtalyan bilir, bizim saflar bilmez. Bunların derdi para. Biz doğamıza sahip çıkıyoruz. Biz insanımıza sahip çıkıyoruz. Biz köylümüze sahip çıkıyoruz. Ürünlerimize sahip çıkıyoruz. Biz bu yola baş koymuşuz, dönmeyiz" dedi. Etkinliğe katılan katılımcılar yöre halkının ürettiği yiyecek, meyve, bal, peynir ve diğer ürünleri satın aldı. Yöre halkı hem ticaret yaptı, hem de çevre felaketleri ve benzer kirlilik hakkında bilgi sahibi oldu. Etkinliğe katılan bazı gençler ise otostop yaparak geldikleri bölgelere geri döndü.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.