Çine’de, 2000 yıllık geçmişe sahip Türk Zekâ Oyunu

Çine’de, 2000 yıllık geçmişe sahip Türk Zekâ Oyunu

Çine Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılacak olan kurs ile ilk olarak öğretmenler, öğretmenler aracılığı ile de öğrencilere mangala öğretilmesi hedefleniyor.

Çine Çatak İlkokulu Öğretmeni Ahmet Arif Şahin’in Mangala projesi talebi, Çine Milli Eğitim Müdürü Şakir Sait Üstündağ’ın da oluru ile Çine Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından kabul gördü. Çine Halk Eğitim Müdürlüğü ilçede isteyen bütün öğretmenlere Mangala öğretmek için kurs açmaya karar verdi. Bu girişimle Mangala oyununu öğrenen öğretmenler aracılığı ile de öğrencilerin eski Türk zeka oyununu öğrenmeleri amaçlandı. Çine Halk Eğitim Müdürü Pelin Ekebaş Çelik, kursu kısa sürede açacaklarını, kursiyerlere mangala konusunda Çine'de kurs açılmasına öncülük eden Çaltı Mahalle İlkokulu öğretmeni Ahmet Arif Şahin'in eğitim vereceğini söyledi.

EKEBAŞ MANGALA HAKKINDA KONUŞTU

Oynayan kişilerin stratejisini, öngörme hafıza gelişimini, analitik düşünme ve mantık yürütme kabiliyetini geliştiren, Sakalar, Hunlar ve Göktürkler’in sıkça oynadığı düşünülen ve Osmanlı’da da izleri bulunan mangala oyunu hakkında konuşan Çine Halk Eğitim Müdürü Pınar Ekebaş Çelik şunları söyledi:

“Mangala ile öğrencilerimizin teknolojiye bağımlı olmadan da iyi vakit geçirebilmelerini, sosyalleşmelerini, oyunumuzla düşünme becerilerini, olaylara bakış açılarını geliştirmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerimizin, kültürümüzü yaşamaları ve yaşatmalarını hedefliyoruz. Zekâ gelişimlerine katkıda bulunan 2000 yıllık oyunumuz sayesinde öğrencilerimizin hem okul hem ev hem de arkadaş ortamında hoşça zaman geçireceğine inanıyoruz. Bu düşüncelerle, kültür oyunlarımızdan mangalayı gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Çocuklarımızın, bu kültürel yaşam mirasımızı benimsemelerini, sevip sahip çıkmalarını istedik. Tarihi ve kültürel mirasımızın bilincine vararak, severek ve isteyerek bu mirasa sahip çıkacak bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.