Çorum Belediyesi’nden Dev Enerji Yatırımı

Çorum Belediyesi’nden Dev Enerji Yatırımı

Çorum Belediyesi ve Yumurta Üreticileri Kooperatifi, hayvan gübresinden enerji üretimi için çalışma başlattı.15 milyon TL’ye mal olacak biyogaz tesisinin hayata geçmesiyle 4 MW enerji üretiminin yanı...

Çorum Belediyesi ve Yumurta Üreticileri Kooperatifi, hayvan gübresinden enerji üretimi için çalışma başlattı.

15 milyon TL’ye mal olacak biyogaz tesisinin hayata geçmesiyle 4 MW enerji üretiminin yanı sıra tavuk gübresinin sebep olduğu kötü koku ve sineğin önüne geçilecek. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Veteriner İşleri Müdürü Mustafa Kalın ve Çorum Yumurta Üreticileri Kooperatifi yönetimi Avrupa’da biyogaz tesisleri kuran Ankara merkezli firma ile bir araya geldi. Firma yetkililerinden biyogaz üretimiyle ilgili bilgi alan Külcü, Çorum’da da biyogaz üretimi için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Projenin temiz ve yeşil enerji kompleksi oluşturulması açışından pek çok şehre örnek gösterilebileceğini belirten Başkan Külcü, "Çorum’da 50’den fazla faal tavuk çiftliği var ve aylık 400 ton tavuk gübresi çıkıyor. Büyükbaş hayvan çiftliklerinde ise aylık 150 ton gübre oluşuyor. Bu gübrelerin taşınması, depolanması büyük maliyetleri beraberinde getiriyor.Biz Avrupa’da büyük oranda kullanılan, ülkemizde ise yeni yeni kullanılmaya başlayan hayvansal atıkları biyogaz ve elektriğe dönüştüren çevreye duyarlı yenilenebilir ‘yeşil enerji’yi hayata geçirmek için adım attık.Yakın bir zamanda Çorum’da hayvan gübresinden yaklaşık 4 MW biyogaz enerji üreteceğiz” dedi.

Biyogaz üretiminden sonra kalan gübrenin katı ve sıvı olmak üzere organik gübre olarak kullanılacağına dikkat çeken Başkan Külcü, Çorum’da tarımsal faaliyetin çok yoğun olduğu yerlerde üreticilerin kullanımına sunmak üzere organik gübre üretileceğini ifade etti. Külcü, böylece tarım uygulamalarına bu yatırımla katkıda bulunacaklarını belirterek, kurulacak sera ile de ek bir tarımsal faaliyet gerçekleştireceklerini kaydetti.

Şehirden uzak bir noktaya yapılacak olan biyogaz tesisinin üretime geçmesiyle birlikte tavuk gübresinin sebep olduğu kötü koku ve sineğin önleneceğine de vurgu yapan Külcü, metan gazı salınımının önlenmesiyle birlikte atmosferin korunmasına katkı sağlanarak şehrimizin hava kalitesinin de korunacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.