Davutoğlu: 'Bahçeli koalisyona da erken seçime de hayır dedi'

Davutoğlu: 'Bahçeli koalisyona da erken seçime de hayır dedi'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AK Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade ettiğini belirterek, "Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeye ilişkin “AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. AK Parti’li kısa süreli bir seçim koalisyonu mümkün görünmüyor. Bir azınlık hükümetine desteği zaten daha önce de kabul etmeyeceğini söylediğini ifade etti. Erken seçim kararı içinde bir hükümet Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ama kesinlikle erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM’de yaptığı görüşmenin ardından Parti Genel Merkezi’ne geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, basın toplantısı düzenledi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeler çerçevesinde bir koalisyon imkanı görmenin mümkün olmadığı için MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bugün bir araya geldiklerini ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün sayın Bahçeli’ye her şeyden önce teşekkür ederim gayet samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Önce güvenlik operasyonları bağlamında bir bilgi paylaşımı oldu. Bu çerçevede geldiğimiz son aşamayı daha önce telefonla paylaşmıştık. Sayın Kılıçdaroğlu’na da bu çerçevede bilgi aktarmıştım. Muhalefet parti lideri olarak sayın Bahçeli’ye kapsamlı bir şekilde terörle mücadele konusunda geldiğimiz aşamayı paylaştım” dedi.

Görüşmede, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin açık bir şekilde, dürüst ve samimiyetlik içinde daha önce kamuoyu ile paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirdiğinin altını çizen Davutoğlu, “Bunları tek tek ele alındığında AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Yani bunu özellikle vurgulamak isterim. Tabi ben yaklaşımını saygıyla karşıladığımızı ifade ettim. Daha sonra olabilecek senaryoları gündeme getirerek bir koalisyon mümkün görünmüyor. AK Parti’li kısa süreli bir seçim koalisyonu mümkün görünmüyor. Bir azınlık hükümetine desteği zaten daha önce de kabul etmeyeceğini söylediğini ifade etti. Erken seçim kararı içinde bir hükümet Meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ama kesinlikle erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti. Sayın Bahçeli’nin bu ifadeleri sonrasında tabi çok saygı duydum” diye konuştu. 

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ İLE YAPACAĞIM İSTİŞARE NETİCESİNDE GEREKMESİ HALİNDE GÖREVİ İADE EDECEĞİM” 

Davutoğlu şunları söyledi:
“Bu konuşmalar koalisyon müzakereleri ile ilgili Sayın Bahçeli’nin tutumunu gösterdikten ve en başında koalisyonun mümkün olmadığını söyledikten sonra iki sorumlu devlet adamı olarak bu konulardaki görüşlerimi paylaşmak kastıyla kendisine ifade ettiğim hususlardır. Dolayısıyla maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP-AK Parti koalisyon çerçevesinde gerekse de Sayın Bahçeli ile MHP-AK Parti bir koalisyon oluşturmanın zemininin olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır. Yarın Genelkurmay Başkanı devir teslim töreni var, Bakanlar Kurulu toplantımız var. İlk fırsatta Merkez Karar Yürütme Kurulu'nu da toplayarak arkadaşlarımla istişare edeceğim ve son olarak Sayın Cumhurbaşkanımız ile istişare ederek bundan sonra atacağımız adımlar ile ilgili bir değerlendirmede bulunacağız.”

“23 Ağustos’a kadar görevinizi devredecek misiniz?” sorusu üzerine Başbakan Davutoğlu, “Bu tablo maalesef bütün çabalarımızı ve kamuoyumuz ilk günden itibaren ne kadar yoğun bir çaba sarf ettiğimizi ve olabilecek bütün ihtimalleri yine bu salonda geçen hafta 9 opsiyon zihnimde var demiştim. Maalesef bugün Sayın Bahçeli ile kalan 4 opsiyonu da yine saygı duyduğumu ifade ederek söylüyorum. Sayın Bahçeli daha konuşmanın başında bunların olamayacağını söyleyerek mümkün olmadı. Siyaset bir çözüm bulma sanatıdır. Bu anlamda hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Ancak şuan ki tablo itibariyle koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Bana da ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde tebliğ edilmiş olduğu için bununla ilgili elimden geleni yapmış olduğum konusunda elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu da şahittir. Yapılabilecek herhangi bir yol olmuş olsaydı onu da denemekten imtina etmezdim. Aynı şekilde siyaset belli kurallar ve ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. Anayasamızın 116’ncı maddesi bu tür durumlarda nasıl bir yol takınılacağı konusunda bir süreç öngörüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdir etmesi durumunda 23 Ağustos’tan sonra ülkenin erken seçime gitmesi çerçevesinde buna gidecek süreç içerisinde daha neler yaşanır tabi bunu takdir etmem mümkün değil. 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün yolları denediğime inanıyorum. Bugün 4 formül üzerine konuştuk. Ama zemin yoksa karşı muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuzdur. MKYK yetkilendirmiş olduğu için MKYK ile paylaşır paylaşmaz Sayın Cumhurbaşkanımız ile istişare edeceğim ve o istişare neticesinde gerekmesi halinde görevi iade edeceğim” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, “MHP’den bir öneri geldi mi size?” sorusu üzerine ise Davutoğlu şu cevabı verdi:
“Güvenlik ve terörle mücadele bağlamında benim yaptığım bilgilendirmenin hemen ardından Sayın Bahçeli almış oldukları kararı ifade ettiler. Bizim tarafımızdan bu 4 şart müzakere edilmiş değildir. Müzakere sonucunda bir anlaşmazlık söz konusu değildir. Sayın Bahçeli bu konuları kendisi baktığında bir koalisyon zemininin olmadığını ifade etti. Bu 4 şart çerçevesinde. Daha sonra diğer ihtimalleri yani azınlık hükümetine destek, kısa süreli erken seçim hükümeti ve bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti.

TBMM açılır, olağanüstü bir toplantı yapılır ise erken seçim teklifi halinde gelmeniz durumunda buna da katılır ve hayır deriz dedi. Bu konuda da Sayın Bahçeli’yi son derece açık gördüğümü ifade edeyim. Bunları zikrettikten sonra iki genel başkan, iki akademisyen ve iki devlet adamı olarak ben zikredilen hususlarla ilgili kanaatlerimizi ayrıca paylaştım. Karşı bir teklif bize gelmiş değildir. Başta pozisyon zaten netleşmişti.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.