Devrek’te Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları Büyük İlgi Gördü

Devrek’te Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları Büyük İlgi Gördü

Devrek’te “Ahilik Kültürü Haftası” kutlamaları büyük ilgi gördü.Her yıl 11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları programı bu yıl Zonguldak’ın Devrek ilçesinde de coşk...

Devrek’te “Ahilik Kültürü Haftası” kutlamaları büyük ilgi gördü.

Her yıl 11-17 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları programı bu yıl Zonguldak’ın Devrek ilçesinde de coşku içerisinde kutlandı. Devrek Esnaf Sanatkarlar ile İlk Kutlama Komitesi tarafından Zonguldak İl Ahisi seçilen inşaat ustası Şadiye Bıyıklı için Devrek’te şed kuşatma töreni düzenlendi. Cumhuriyet Alanında Zonguldak Esnaf Odası Başkanı Muharrem Coşkun tarafından Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından düzenlenen şed kuşatma töreninde konuşan Zonguldak Esnaf Odası Başkanı Muharrem Coşkun şöyle dedi:

"Her yıl 11- 17 Mayıs’ta düzenlenen “Ahilik Kültürü Haftası’nda bu yıl Devrek Esnaf Odamıza kayıtlı inşaat ustası Şadiye Bıyıklı hanımefendi Zonguldakımız da yılın ahisi seçilmiştir. Ahilik kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamlarına gelmektedir. Ahinin eli açık olmalı, kapısı açık olmalı ve konuksever olmalı, sofrası açık olmalı, ahinin gözü kapalı olmalı kimseye kötü gözle bakmamalı ve kimsenin ayıbını araştırmamalı. Beli kapalı olmalı kimsenin ırzına, namusuna haysiyet ve şerefine tasallut etmemeli, dili kapalı olmalı kimseye kötü söz söylememeli. Mesleki dayanışma üzerine kurulu, güzel ahlaka dayalı, üretimi standarda bağlayan ve ihtiyaca göre sınırlayan, sanatı geliştirmeyi ve dünyayı bırakmayı hedefleyen, nefis terbiyesini benimseyen, sevgi, saygı ve yardımlaşmayı öne çıkaran, insani merkeze alan ve devleti koruyup kollayan Ahilik Kültürünün daha canlı yaşanması temennisiyle sözlerimi Ahi Evran’ın su sözleriyle bitirmek istiyorum Hak ilke sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir."

Programda tiyatro sanatçıları tarafından kalfalıktan ustalığa geçişi anlatan gösteriler izleyiciler tarafından büyük ilgi görürken, Devrekli inşaat ustası Şadiye Bıyıklı’ya törenle şed bağlanırken, misafirlere ahi pilavı ve ayran ikramında bulunuldu. Düzenlenen törene; AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Devrek Kaymakamı Yakup Güney, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, CHP Zonguldak Milletvekili adayı Şerafettin Turpçu, CHP Zonguldak Milletvekili adayı Harun Akın, SP Zonguldak Milletvekili adayları Yusuf Çetin, Derya Özmekik, Mustafa Taşçı, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Devrek TSO Başkanı Ertan Cıvak, Zonguldak Esnaf Odası Başkanı Muharrem Coşkun, Devrek Esnaf Odası Başkanı İsmet Akdemir, Avrupa Zonguldaklılar Dernegi Başkanı Mehmet Karakulak, sivil toplum kuruluş temsilcileri, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.