Didim Esnaf Odası Ahilik Haftasını Kutladı

Didim Esnaf Odası Ahilik Haftasını Kutladı

Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Ahilik Haftası dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk koydu.

Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Ahilik Haftası dolayısıyla Atatürk anıtına çelenk koydu. Bugün saat 10:00’de Kent Meydanındaki törene Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim EKK Başkanı Ali İhsan Kubaliç, Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Erel, Didim Esnaf Odası Yönetim Kurulu üyeleri Didim EKK yönetim kurulu üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törende ilk olarak Didim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Erel bir konuşma yaptı. Erel konuşmasında “Ahilik yaklaşık 1000 yıla yakın süregelen bir gelenektir. Ahilik teşkilatı sıradan bir örgütlenme modeli değildir. Sosyal hayatı düzenlenmesinden iktisadi hayat ve vatan savunmasına kadar millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran Türk milletine has sosyo-ekonomik bir düzendi. Ahilik ortaya koyduğu temel ilkeleriyle toplumda yaşayan her kesimi kaynaştıran bütünleştiren ve millet olma bilincini tüm toplumlara yayan sistemi günümüzde bu anlayış Esnaf ve Sanatkârlarımızda tüccarlarımızda görüyoruz. Ahilik ruhuna uygun olarak kendi öze sermayesi ve alı teri ile üretim yapan esnaflarımız tüccarlarımız ülke ekonomisine güç katmaktadır. Ahilik kurumunun kurucusu Ahi Evrendir. Ahilik kelime olarak kardeş eli açık konuksever ve yiğit anlamına gelmektedir. Ahi evren kitap yazmak yerine pratik hayata önem veren düşüncelerini Anadolu’da hızla yayılmıştır. Türklere özgür bir kurum olan ahiliği yaratan bu değerli insanlar o dönemin yozlaşmış parçalanmış kimliğini kaybetmiş fakirleşmiş Anadolu Türk boylarını birlik kardeşlik dostluk hoş görülü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla bir çatı altında birlikte yaşamayı iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. Bu toplum da birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Günümüzde var olma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârlarımız tüccarlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik ve beraberlik ilkesiyle ülkesinin devletinin yanındadır. Ahiklik haftasının Ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler ve bereket getirmesini dilerim.” dedi.

“AHİLİK MEDENİYET HAZİNESİ”

Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, ise konuşmasında Ahiliğin insanlık açısından önemine değinerek “Ahilik değeri 13. yüzyılda Anadolu Türkleri tarafından ’Ahilerin vizyonu’ olarak uygulanmış ve böylece diğer ülkelere örnek olmuştur. Türklere özgü bir kurum olan Anadolu ahiliğini meydana getiren bu değerli insanlar, o dönem parçalanmış, değerleri aşınmış ve fakirleşmiş Anadolu Türk boylarına; birlik kardeşlik, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmişlerdir. Ahilik Günümüz evrensel değerleri ile uyum gösteren benzeri bulunmayan bir medeniyet hazinesidir. Bu kadar gurur verici bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatımız, bu gün ülkemizin karşılaştığı sorunları aşmada köklerinden, geleneklerinden destek alarak güçlü çıkışlar yapmak ve topluma örnek olmak zorundadır. Biz Oda olarak Ahilik Kültürü felsefesi kapsamında görev yaptığımız süre içerisinde her zaman esnafın sorunlarının takipçisi ve çözüm noktasında önder olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bu kapsamda bu etkinliğimize katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.