Doğu ilçeleri kalkınacak

Doğu ilçeleri kalkınacak

Nazilli Ticaret Odası, Aydın’da doğu ilçeleri belediye başkanlarını bir araya getirdi. Kalkınma ve sorunlar dosyasının masaya yatırıldığı toplantıda “Parti ayrımı yapılmaksızın doğu ilçeleri kalkınacak” mesajı verildi.

 

Nazilli Ticaret Odası esnaf odalarıyla yaptığı toplantının ardından, Aydın’da bir ilke imza attı. Kuyucak, Nazilli, Buharkent, Bozdoğan, Sultanhisar ve Karacasu Belediye Başkanları ile bir araya gelen Nazilli Ticaret Odası, ortak sorunlar dosyası oluşturarak “ortak kalkınma planı” adı altında birlikte hareket etme kararı aldı. Oda Başkanı Nuri Arslan, oluşturdukları 19 maddelik sorunlar listesini başkanlara sunarak çözüme kavuşturulmasını istedi. Aydın’da doğu ilçelerinin belediyeler, kaymakamlıklar ve odalarla ortak hareket içerisinde olduğunda yatırım konusunda birçok sorunun çözümünün altyapısının atılacağını vurgulayan Arslan, bürokrasiden kaynaklanan sıkıntılardan bir an önce kurtulmayı hedeflediklerini söyledi.

 “İLÇELER BÜTÇEDEN YETERLİ PAYI ALAMIYOR”

 İsabeyli’deki toplantıya, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Ticaret Odası Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler katıldı, Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı’nın rahatsızlığı nedeniyle katılmadığı bildirildi. Sorunlar dosyası ve kalkınma projeleri hakkında açıklama yapan Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, şöyle konuştu; “Mesleki odaların görüşleri alınarak oluşturulacak Bölgesel Kalkınma Planlarında yatırım alanları ağır sanayi, sanayi ve küçük sanayi bölgeleri, turizm alanları, OSB’ler, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, küçük sanayi siteleri belirlenmeli, net bir şekilde ifade edilmelidir. Önemli sorunlardan biri olan Büyükşehir bütçesinden ilçe belediyelerine aktarılacak tutarın belirlenmesinde hangi kriterlerin esas alındığı tam olarak anlaşılamamaktadır. Yine aynı sorun diğer kamu kurum ve kuruluşları için de geçerlidir. 40 İlden daha büyük bir ekonomik ve sosyal nüfus yapısına sahip olan Nazilli ve çevre altı ilçe (Sultanhisar,Yenipazar,Bozdoğan,Kuyucak,Karacasu,Buharkent) bölgesi Büyükşehir bütçesinden ve merkezi bütçeden hak ettiği payı alamamaktadır. Bu nedenle meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleri olarak bu konuda çalışma yapılması kanaatindeyiz.”

 “KENDİSİ EFELER TİCARET ODASI BAŞKANI”

 Nazilli’nin ve bölgenin önemli sorunlarından biri olan Polis Okulu, SSK ve Eski Devlet Hastanesi'nin çözüme kavuşturulması noktasında bir an önce adım atılmasını isteyen Nuri Arslan, otoyol ve havaalanı projelerinin de bölge halkına katkı sağlayacağını kaydetti. Arslan, ortak hareket ederek havaalanının Buharkent ile Kuyucak arasında yapılması gerektiğini söyledi.  Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülgen’e de gönderme yapan Arslan, “Kendisi Efeler Ticaret Odası Başkanı, kendisini siyasetçi gibi görmesin. Havaalanının Efeler’e yapılmasını istiyor” dedi. Belediye başkanları da havaalanının doğuya yapılması konusunda görüş bildirdi. Bağımsız üniversite ile bölge halkının refaha kavuşacak olduğunu belirten Arslan, nitelikli öğrenci yetersizliğinden de şikayetçi oldu. Altyapı, turizm ve uzun yaşam gibi birçok konunun konuşulduğu toplantıda, “Doğu ilçeleri kalkınacak” mesajı verildi.

“SÜT,İNCİR VE UZUN YAŞAM MERKEZİ”

İlçelerindeki sıkıntıları ve yapmak istedikleri projeleri anlatan belediye başkanları, ortak hareketin her zaman başarıya ulaşacağını kaydetti. Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, ilçelerinin uzun yaşam konusunda her geçen gün gelişmekte olduğunu söyledi. Mermer üretiminde adı sayılır bir konumda olduklarını da ifade eden Apaydın, “Ben üniversite şehri olacağım diye çaba göstermiyorum. Bizim gücümüz belli bizim hedefimiz, süt, incir ve uzun yaşamın merkezi haline gelmek. Hayvancılığın en çok yapıldığı ilçeyiz. Süt üretiminde lider konumdayız. Her ilçenin bir önceliği olması ona göre hareket etmesi gerekir” dedi.

 “KARACASU KÜLTÜR ŞEHRİ OLACAK”

 Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Afrodisias kentinin yerli halk tarafından önemsenmediğini ve yok sayıldığını kaydetti. Kentin Doğu ilçelerinin kalkınmasında önemli bir faktör olacağını ifade eden Büyükyapıcı, seramiğin ayağa kaldırılması konusunda destek istedi. İleriki yıllarda Karacasu’ya müze müjdesi veren Büyükyapıcı, “Karacasu kültür şehri olacak. Biz kendimizi iyi anlatmalıyız. Dericilik sıkıntılarının hakim olduğu bir ilçede yaşıyoruz. Arıtma sistemleriyle sorunlarımızı çözeceğiz” diye konuştu.

 “800 DÖNÜMLÜK ARAZİDE YER KALMADI”

Organize Sanayi Bölgesi ile son yıllarda yatırımın cazibe merkezi haline geldiklerini açıklayan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, 800 dönümlük OSB arazisinde yer kalmadığını bildirdi. Kamulaştırmaları tamamladıklarını, 20’ye yakın inşattın sürdüğünü söyleyen Erol, ortak hareketten yana olduğunu ifade etti.

 ERTÜRK’TEN JEOTERMAL VURGUSU

Jeotermal ile ilçelerinin refaha ulaşacağını belirten Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, ileride jeotermalin nimetlerinden faydalanacaklarını söyledi. Kargılıdere ıslah çalışması ve üniversitenin tamamlanacağının müjdesini veren Ertürk, jeotermalin zararı konusunda İzlanda örneği verdi. Belediyeler Birliği ile İzlanda’ya gittiklerini ve o şehrin 30 yıl önce dünyanın en zehirli havasına sahip olduğunu söyleyen Ertürk, şimdilerde dünyanın en iyi havasına sahip ülkenin İzlanda olduğunu ve jeotermal ile her şeyden yararlandıklarını bildirdi.

 MENDERES KİRLİLİĞİ

 Aydın’ın en büyük sıkıntısının Menderes Nehri'nin kirliliğinden kaynaklandığını vurgulayan Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya ise jeotermalin yararlı bir kaynak olduğunu söyledi. İlçelerini yatırımcılara davet eden Yıldırımkaya, meyve ve sebze ihracatında önemli bir konuma sahip olduklarının altını çizdi. Menderes’in kirliliğinin çileklere büyük darbe vurduğunu da söyleyen Yıldırımkaya bir an önce çözüm istedi. Nysa Antik Kentinin yüzde 93’ünün yerin altında olduğunu bildiren Yıldırımkaya, “Küçük miktarlarla bu kazı çalışmaları yapılmıyor. Bizim şehrimizin tarihi bir olgusu var gün yüzüne çıkartılması gerekiyor” dedi.

 ÜNİVERSİTE VURGUSU

 Bölgenin en büyük ilçesi Nazilli’nin üniversite şehri olması yönünde çalışmalara hız verdiklerini ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Adnan Menderes Üniversitesi'nin 100 bine yakın öğrenci kapasitesi olması gerektiğini savundui. Nazilli’de Sümerbank arazisinin belediyelerine geçerek kampus alanının daha geniş alana yayılacağını kaydeden Alıcık, doğu ilçelerinin geleceğinin parlak olduğunun altını çizdi. Ticaret Odası'nın bu ortak harekette kendilerine güç verdiğini de kaydeden Belediye Başkanı Haluk Alıcık, 7 ilçenin Ege bölgesinde cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

HABER:MEHMET ALİ CİNTOSUN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.