Dokuzun Hamamı gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Dokuzun Hamamı gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Nazilli'de Rum bir mimar tarafından 18'inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve kaderine terk edilen Dokuzun Hamamı gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

Altıntaş Mahallesi'nde bulunan ve yok olmaya yüz tutmuş yapısıyla gün yüzüne çıkmayı bekleyen Dokuzun Hamamının, bin 700'lü yıllarda Rum bir mimar tarafından tasarlanarak yapıldığı tahmin ediliyor.Nazilli’de, Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan tek hamam örneği olma özelliğini taşıyan Dokuzun Hamamının 48 yıl önce kapatıldığı öğrenildi. 2012 yılında Altıntaş Mahalle Muhtarı Şükrü Ustaoğlu’nun girişimleri sonucunda İl Genel Meclisi üyelerinin imzalarıyla hamamın turizme kazandırılması için önerge verilmişti. Bunun üzerine kurulan komisyon, tarihi yapıyı yerinde incelemiş ve dönemin İl Genel Meclisi'ne sunmuştu. Çalışmaların ardından tam 5 yıl geçti. Hiçbir önlem ve korumaya alınmayan 3 asırlık tarihi hamam, günden güne yok oluyor. Taşınmaz kültür varlıkları arasında yer alan bu eser, harabe haline gelmiş görüntüsüyle de dikkatlerden kaçmıyor.

''TADİLATI BÜYÜKŞEHİR ÜSTLENECEKTİ AMA..''

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun Dokuzun Hamamında yapılacak restorasyonu üstleneceğini söyleyen Altıntaş Mahallesi muhtarı Şükrü Ustaoğlu; “Artık restorasyon işleriyle biz ilgilenmiyoruz. Özlem ÇERÇİOĞLU hamam restorasyonunu üstlenecekti ama Aydın Anıtlar Kurulu izin vermedi. Tapusu Hüseyin ÖZDİN üzerine kayıtlı. Bu tapu Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğüne geçti, oradan da Anıtlar Kurulu’na devredildi. Anıtlar Kurulu da Ekim Ayında İl Genel Meclisi’nden restorasyon için izin alacak. İzin alındıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlanacak.” dedi. 

''BİR AN ÖNCE TADİLATA GİRMELİ''

Hamamın bir an önce tadilata ve korunmaya alınması gerektiğini ifade eden Altıntaş Mahallesi Muhtarı Şükrü Ustaoğlu, “Bu kadar önemli bir eserin bu halde olması bizi üzüyor. Nazilli’nin göbeğinde bu tarihi mimariyi bilmeyen binlerce vatandaşımız var. Gençlerimiz buranın ne olduğunu, görmemiş, duymamış bu bizi üzüyor. Tarihimize sahip çıkmıyoruz. Muhtar olduğum günden bu yana burayla ilgili çalışıyorum. Yıllardır hiçbir sonuç yok. Mezbele bir ortam haline gelen hamam bakımsızlığıyla içimizi acıtıyor. Çocukluğumuzda buralarda oynardık. Buranın bir an önce korunması ve tadilata alınması gerekiyor” diye konuştu.Nazilli Altıntaş Mahalle Muhtarı Şükrü Ustaoğlu ile restorasyonu yapılacak olan Dokuzun Hamamı hakkında konuştuk.  18.yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Hamam’ın restorasyonu Ekim ayında alınacak izinden sonra belli olacak. Ustaoğlu “Özlem ÇERÇİOĞLU hamam restorasyonunu üstlenecekti ama Aydın Anıtlar Kurulu izin vermedi” dedi.

HABER: MUSTAFA TÜRKAN

87dda49f-925b-4c3e-9379-f7ba6a50a33d.jpg

10568c96-0c8f-4974-b876-09dbcb70ad83.jpg

27020e69-09a3-4c0e-bf3c-51d74d3ef214.jpg

f7998336-615d-41c2-b957-fe3c2bf5e06f.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.