Dr. Kemik: “Türkiye’de Meme Kanseri Yüzde 20, Ölümler İse Yüzde 14 Arttı”

Dr. Kemik: “Türkiye’de Meme Kanseri Yüzde 20, Ölümler İse Yüzde 14 Arttı”

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2012 verilerine göre, Türkiye’de meme kanseri sıklığının yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını, Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları...

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2012 verilerine göre, Türkiye’de meme kanseri sıklığının yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını, Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre de 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğünü bildirdi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak meme kanseri ve kanser taramalarına ilişkin bilgi verdi. Kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğine dikkat çeken Dr. Kemik, halkı, ücretsiz gerçekleştirilen meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri taramalarını yaptırmaları konusunda uyardı.

“TÜRKİYE’DE HER 4 KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLEBİLİYOR”

Türkiye’de her 4 kadından birinde meme kanseri görülebildiğine işaret eden Kemik, meme kanserinin kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı. Kemik, “2012 verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğü belirtilmiştir” dedi.

Dr. Kemik, meme kanserinin en sık rastlanan belirtilerini de şöyle sıraladı: “Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesi, deride kalınlaşma, şişlik ve tahriş, meme ucunun hassaslaşması, meme ucunun içe çökmesi, memeden renkli akıntı gelmesi.”

Memede bu tür değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmemek gerektiğinin altını çizen Kemik, kansersiz yaşamın insanın elinde olduğunu vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu: “Tütün kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakının. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden, alkolden uzak durun. Günlük besin tüketiminizin çeşitli olmasına dikkat edin. Özellikle bitkisel gıdalara ağırlık verin. Ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durun.”

MEME KANSERİ TARAMALARINDA MERSİN TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Mersin’in, 18-22 Mayıs 2015 tarihlerini kapsayan haftalık Meme Kanseri Taraması’nda çekim sayısına göre Türkiye birincisi olduğunu belirten Dr. Kemik, kanser taramalarına ilişkin de bilgi verdi. Kanser taramalarının hayat kurtardığına vurgu yapan Kemik, “Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde Mersin’de Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından tüm halkımız ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Tarama programı çerçevesinde aile sağlığı merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’ne başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Vatandaşları, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla aile hekimlerine başvurmaları konusunda uyaran Kemik, Mersin’de kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren 46 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 54 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması ve 62 bin kişiye rahim ağzı kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapıldığı bilgisini verdi. Kemik, “Bu taramalar sonucunda 2013 yılından itibaren 28 kadınımızda meme kanseri, 14 kadınımızda rahim ağzı kanseri ve 9 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 51 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 51 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir” dedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı’nca yayınlanan ve 18-22 Mayıs 2015 tarihlerini kapsayan haftalık Meme Kanseri Taraması’nda çekim sayısına göre Mersin’in Türkiye birincisi olduğunu kaydeden Kemik, şöyle devam etti: “Mersin, Rahim Ağzı Kanseri Taraması’na yönelik alınan numune sayısına göre Türkiye dördüncüsü, Kolon Kanseri Taraması’nda alınan numune sayısına göre de Türkiye beşincisi olmuştur.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.