Dünyanın gözü Kuyucak'ta olacak

Dünyanın gözü Kuyucak'ta olacak

Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük Üretici Tarım ve Teknoloji Merkezi Kuyucak'ta hayata geçecek. Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen proje 8 milyon liraya mal olacak. 

Tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla kalkındıracak yeni nesil modeli olan akıllı tarım projesi, NBSMART Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknojileri ve PROBİM Teknolojileri firmaları tarafından hayat bulacak.  Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin (ÖRKOOP) Kuyucak ilçesinde bulunan 40 dönümlük arazisi üzerine kurulacak olan projenin Ekim ayında faaliyete geçeceği duyurulurken, merkezin 8 milyon liraya mal olacağı bildirildi.  Tüm Türkiye’den ve dünyadan çiftçilerin geleceği inovasyon merkezinin ilk yurtdışı ziyaretçileri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan getirilecek. İnovasyon merkezinde çağdaş ileri teknoloji, çiftçi ile buluşturulacak ve çiftçiye ücretsiz hizmet verilecek. Beş yıl boyunca kurulumu yapan firma tarafından yönetilecek inovasyon merkezi daha sonra ise tamamen ÖRKOOP’a devredilecek.

TEKNOLOJİYE DAİR HERŞEY

Üretici Tarım Teknolojileri Eğitim Uygulama İnovasyon Merkezi’nde akıllı çiftlik uygulamaları alanında sera iklim tipi ve otomatik dengeleme sistemleri, toprak analiz laboratuvarı, anlık topak ısı nem bilgi takip sistemi, online sürü takip, arıcılık kovan takip sistemleri, online tarla, ürün bilgi barkod sistemi yer alacak. İleri teknoloji uygulamaları kapsamında otonom sera içi bitki gelişim takip sistemi, açık alan otonom bilgi gelişim takip sistemi, çiftçi iletişim portalı, otomatik haşere takip yönetim sistemi, online ekim karar destek sistemi, meteoroloji istasyonu, fiber altyapı, wifi ve sensör sistemi kablolaması, yenilenebilir enerji uygulamaları kapsamında ise dikey enerji türbin uygulamaları, güneş enerji panel uygulamaları, solar tarla hayata geçirilecek.

AKILLI TARIM UYGULAMALARI YAPILACAK

Merkezde ileri tarım teknikleri uygulamaları kapsamında dikey ve yeni nesil alternatif tarım teknikleri, topraksız yeni nesil alternatif tarım teknikleri, susuz tarım teknikleri, akıllı hayvancılık teknikleri uygulamaları, sürü takip ve yönetim sistemi, hayvan bilgi kimlik sistemi, verim artırıcı teknikler, bölgesel uygun hayvan deseni belirlenmesi, akıllı seralar ve sistemleri, banka hibe, birlikler ve kooperatif danışma ofisleri, koleksiyon bahçeleri, akıllı meyve bahçeleri, AR-GE ve teknoloji merkezi, tarla deneme uygulama alanları, drone eğitim merkezi, meslek edindirme merkezi, makine gösteri alanları, toplantı eğitim salonları bulunacak.

VERİMLİLİKTE ARTIŞ SAĞLANACAK

Üretici Tarım Teknolojileri Eğitim Uygulama İnovasyon Merkezi’nin kurulmasıyla çiftçilerin ekonomik kalkınması, sulamada en az yüzde 23 tasarruf, süt veriminde ise yüzde 40 artış hedefleniyor. Bunun yanı sıra, çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyalleşme ve eğitim programları ile çevresel ve sosyal gelişim sağlanması planlanıyor. Projenin nihai hedefi ise Türkiye’deki diğer ilçeler ve iller için model oluşturmak, çiftçiliği yeniden tercih edilen bir meslek haline getirmek ve köyden kente göçü azaltmak.

Projeyi değerlendiren ÖRKOOP Başkanı Ünal Önal, tarım ekonomisini geliştirmek için çiftçiyi ileri teknolojilerle daha verimli hale getirmek gerektiğine işaret ederken bunun da eğitim ve stratejik planlama ile bu başarılabileceğine dikkat çekti. Önal; “Öncelikle kooperatif ortaklarına, üreticilerimize ve bölgemiz, tarım ve hayvancılığına ÖRKOOP olarak bu hedefi bir sorumluluk olarak benimsedik. Tarımda verimlilik artışına katkı sağlayacak projeler yapılmasını destekledik. NBSMARAT, PROBİM Teknolojileri öncülüğünde Kuyucak’ta tarımsal teknolojilerin kullanıldığı Avrupa’nın, Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin en büyük üretici tarım eğitimi uygulama inovasyon merkezi kuruluyor. Bu projeyle gençler tarıma özendirilecek. Yarının tarlaları sadece tarım sektörünün sorumluluğunda olmayacak. Teknoloji sektörünün de sorumluluğunda olacak. Merkezimizde teknolojiden anlayan çiftçiler yetiştirilecek” dedi. Başkan Önal, firmayla kira sözleşmesinin sonlanacağı 2023 yılında merkezin her şeyiyle ÖRKOOP’a devredileceğini kaydetti.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.