Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar:

Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar:

Ege Bölgesi Sanayi Odası ( EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, siyasi parti liderlerinin bir an önce hükumeti kurmaları gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin içinde bulunduğu politik, sosya...

Ege Bölgesi Sanayi Odası ( EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, siyasi parti liderlerinin bir an önce hükumeti kurmaları gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin içinde bulunduğu politik, sosyal ve ekonomik koşullar koalisyon hükümetini avantaja çevirmeye son derece uygundur. Zaman koalisyonu bu kez fırsata dönüştürme zamanıdır” dedi.

Türkiye’nin için bulunduğu ekonomik koşulların ve birikmiş sorunların uzun süreli siyasi belirsizliği kaldıramayacağını belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Siyasi parti liderlerinin; diyalog ve uzlaşma rejimi olan demokrasinin gereklerine uygun davranmaları ve buna bağlı olarak demokrasinin niteliğinin artırılması, hukuk devletinin ihtiyaçlarına uygun adalet sisteminin oluşturulması, seçim sistemi ve barajın gözden geçirilmesi, bürokraside kariyer sisteminin oluşturulması, kurumsallaşma alanındaki yetersizliklerin giderilmesi gibi siyaset üstü öncelikli konularda anlaşarak biran önce hükümeti kurmalarını bekliyoruz. Yeni hükümetten de reel sektör ve sanayileşme perspektifli yeni bir büyüme stratejisini bizlerin de katkısıyla belirlemesini ve belirsizlikleri ortadan kaldıracak adımlar atmasını istiyoruz. Kanımızca Türkiye’nin içinde bulunduğu politik, sosyal ve ekonomik koşullar koalisyon hükümetini avantaja çevirmeye son derece uygundur. Zaman koalisyonu bu kez fırsata dönüştürme zamanıdır. Liderlerin bu fırsatı değerlendirecek sağduyuyu göstereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

“BÜYÜMETİ ÖZEL TÜKETİM ÇEKİYOR”

2015 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme verilerini de değerlendiren EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Yüzde 2.3 ile büyüme, beklentilerin üstünde gerçekleşmiştir. Harcamalardaki büyüme açısından bakıldığında baz etkisinin de katkısıyla büyümeyi özel tüketimin çektiği görülüyor. Kamu yatırım harcamaları rekor düzeyde gerilerken kamu tüketimi az da olsa büyümeye katkı yapmıştır. Ancak belirsizlikler nedeniyle toplamda yatırım artışının durması geleceğe ilişkin beklentilerin ne derece olumsuz hale geldiğini ortaya koyuyor” dedi. Mal ve hizmet ihracatının gerilemesinin geleneksel pazarlarda yaşanan siyasi sorunlar ve canlanamayan AB’nin bir yansıması olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Harcamalar açısından büyüme verilerindeki ümit veren tek gelişme dört çeyrektir gerileyen özel sektör makine-teçhizat yatırımlarının artmasıdır. Bununla birlikte sanayi üretim artışının durması, anahtar sektör imalat sanayinin ise sadece binde 8 büyümesi biz sanayicilerin oldukça zor durumda olduğumuzu ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

“YERLİ MALI TERCİHİ GÜÇLENDİRİLMELİ”

İmalat sanayi hakkında konuşan Yorgancılar, ekonomik ve siyasi türbülansın olduğu, hukuk devleti algısının zayıfladığı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarının adeta kapandığı bir dönemde iç tüketimin yüzde 4,5 oranında büyürken sektördeki yüzde binde 8’lik büyüme talebin daha çok ithal ürünlere yöneldiğini söyledi. Sanayicinin üretim yerine stokları kullanarak nakde geçmeyi tercih ettiği anlamına dikkat çeken Yorgancılar şöyle konuştu: “Stokların yüzde 1,4 gerilemesi de bu değerlendirmeyi destekliyor. Bu durum da; reel sektör uygun bir makro iklimin oluşturulması, yerli malı tercihinin güçlendirilmesi ile sanayide yeni bir yatırım ve ihracat hamlesine olan ihtiyacı ortaya koyuyor.”

“İLK ÇEYREKTE SANAYİ ÜRETİMİ DURDU”

2015 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretiminin durduğunu, tarımsal üretimin yüzde 2.7, hizmet üretiminin ise yüzde 4.1 oranında arttığını ifade eden Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun yıllardır büyümenin lokomotifi olan inşaat sektöründe üretim 2014’ün son çeyreğinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde de gerilemiştir. Oluşan arz fazlası, iç talepteki yavaşlama ve faizlerdeki artış inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca çok geniş bir kitleye iş imkanı sağlayan ticaret ve ulaştırma sektörlerindeki yüzde bir düzeyinde düşük büyüme sanayi üretim artışının durmasıyla yakından ilgilidir."

“ÜRÜN BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ GEREKİYOR”

Türkiye’nin üretim ve tüketim deseni uyuşmazlığını gidererek cari açığı düşürecek ürün bazlı teşvik sisteminin acile devreye sokulması gerektiğine işaret eden Yorgancılar, “Yatırım iklimini olumsuz etkileyen makro ekonomik koşullar ile olumsuz siyasi ve sosyal iklimi değiştirecek yeni bir siyaset dili, üslubu ve anlayışına ihtiyaç bulunuyor. Kurumsallaşma konusu hem devletin hem de firmaların bir numaralı gündem maddesi olmalıdır. Böylece Türkiye sürdürülebilir yüksek büyüme hızlarına ulaşacaktır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.