Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Uysal:

Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Uysal:

Her sistemin belli bir noktada kendini yenilemeye ihtiyaç duyduğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, büyük tartışmalarla gündemde olan başkanlık sistemine dair ‘’...

Her sistemin belli bir noktada kendini yenilemeye ihtiyaç duyduğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, büyük tartışmalarla gündemde olan başkanlık sistemine dair ‘’İnsanın olduğu yerde değişim ve gelişim kaçınılmazdır’’ şeklinde konuştu. Uysal, ‘’İnsan organik bir yapıdır. Zaman değişir ve esasında zaman insanları değil, insan doğal olarak zamanı ve içinde bulunduğu her türlü sistemi değiştirir. Çağdaş bir eğitimci olarak, bir anne-baba olarak ya da bir siyaset insanı olarak bu ihtiyacı görmezden gelemezsiniz.’’ dedi.

DAHA AZ BÜROKRASİ

Levent Uysal, Nişantaşı Üniversitesi’nde bürokrasiyi ortadan kaldırmayı hedefleyen yenilikçi yaklaşımların daima arkasında durduğunu belirtti. Bir üniversiteyi kendi içinde ayrı bir dünya olarak düşünmek gerektiğini savunan Uysal ‘’Bizler, üniversite yöneten insanlar olarak kendi dünyamızda nasıl bir denge kuruyorsak, bu dünyanın insanlarına; akademisyenlerimize, öğrencilerimize; nasıl bir yaklaşımla ulaşıyorsak, bir ülke de insanlarına aynı tutumla yaklaşmalıdır‘’ şeklinde konuştu.

Uysal, ‘’Bundandır ki her yenilikçi yaklaşıma objektif bir gözle bakar, bir sistemin ya da fikrin kendi üniversitemizde yarattığımız düzene faydası olup olmadığını aynı duruşla tartar, benimsemeden önce her yönüyle inceleriz.’’ dedi ve başkanlık sistemini de aynı yaklaşımla değerlendirdiğini söyledi. Uysal, Türkiye’nin yenileşmeye, daha fazla demokrasiye, daha fazla istikrara ve daha az bürokrasiye ihtiyaç duyduğunun su götürmez bir gerçek olduğunu, başkanlık sisteminin de tam olarak bu dört temel ihtiyaca cevap verdiğinin altını çizdi.

‘’BU TAZELİK EĞİTİME YANSIYACAK’’

‘’Başkanlık Sistemi her şeyden önce kuvvetler ayrılığı prensibine dayanarak yasama ve yürütme organlarının birbirini karşılıklı olarak denetlemesini; suistimalin ve makamın kötüye kullanılmasının engellenmesini mümkün kılıyor. Parlamenter sistemde bu iki yapı birlikte hareket ettiğinden birbirlerini genellikle eleştirmekten uzaktırlar.’’ şeklinde konuşan Uysal, hukukun üstünlüğünü sağlamasının dışında, başkanlık sisteminin hızlı karar mekanizmasıyla mevcut yapıya tazelik getireceğini ve bu tazeliğin eğitime direkt yansıyacağını belirtti.

Parlamenter sistemde hükûmetin koalisyonla kurulması durumunda, partilerin tutumlarının doğurabileceği dengesizlik ortamına dikkat çeken Levent Uysal ‘’Bir ülke çok sık yönetim değiştirdikçe sürekli fikir değiştiren, kararsız ve sağlıksız bir insana dönüşüyor. Yine halk tarafından seçilen ve yasama organı tarafından denetlenen, kendisine addedilen belli sürede görevini yerine getiren başkan, bu sistem sayesinde ihtiyaç duyduğumuz istikrar ortamını sağlayacaktır" dedi.

Uysal, ‘’Her fikrin, her görüşün, her sistemin kendi içinde iyi ve kötü yanları mevcuttur. Bizler eğitim insanlarıyız. Eğitim, merkezine aldığı insanın, en iyi yanlarına odaklanır ve kötülüğü iyilikle, olumsuzu olumluyla törpüler. Bunun ötesinde daima yenilenmek, adil ve istikrarlı olmak durumundadır. Ben de bir eğitim insanı olarak bu sistemin olumlu yanlarını net bir şekilde görüyor, ülkeme ve dolayısıyla ülkemdeki eğitim sistemine istikrar, adalet ve tazelik getirecek her türlü sisteme can-ı gönülden ‘evet’ diyorum.’’ dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.