Otomobil piyasasında kritik gelişme

Otomobil piyasasında kritik gelişme

Otomobil piyasasındaki durgunluk yerini hareketliliğe bıraktı. Dolar ve altınını bozduran vatandaşlar, yatırım aracı olarak otomobile yöneldi. Sektör temsilcileri, sıfır ve 2.el araçlarına yüzde 27 zam geleceğini belirtti.

Yıla durağan başlayan otomotiv sektöründe rüzgar tersine döndü. Döviz kurlarındaki artış, çip krizi ve Rusya-Ukrayna arasındaki kriz otomobil sektörünü etkiledi. Sektördeki bu gelişmelerin ardından vatandaş ikinci el otomobile yöneldi ve satışlar artmaya başladı. Bununla beraber sektör temsilcilerinden talebin artmasıyla birlikte ikinci el otomobil araç fiyatlarında artışlarının yıl sonuna kadar devam edeceği uyarısı geldi.

Nazilli Motorlu Araçlar Ticareti Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (NOTS) Genel Kurul Başkanı ve Şentürk Otomotiv işletme sahibi Suat İşbilen ve Çetinkaya Otomotiv işletme sahibi Ramazan Çetinkaya, ikinci el otomobil piyasasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

otomobil-mquo-cover.jpg

Otomobil, yatırımda revaçta

İşbilen, dolar kurundaki hareketliliğin ardından ikinci el araç piyasasına talebin arttığını söyledi. İşbilen, “Dolar aldı başını gitti. Buna bağlı olarak ikinci el araç piyasası da hareketlendi. Ancak şöyle bir durum var ki, araçların yüzde 90’ı kullanıcılar tarafından değil, yatırımcılar tarafından alınıyor.” dedi.

İşbilen, 150-200 bin lira bandındaki düşük modelli araçların kullanıcılar tarafından tercih edildiğini söyledi.

Yatırımcılar tarafından alınan araçların piyasayı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden İşbilen, “Piyasada istikrarsızlık söz konusu. Araç alırken ve satarken, fiyat söylemede tedirginlik yaşıyoruz. Geçen sene de benzer senaryoları yaşamıştık. Hayırlısı olsun. Biz piyasaya uymak zorundayız.” diye konuştu.

otomotiv-sektoru-yuzde-47-zx1d-cover.jpg

Otomobillere yüzde 27 zam!

Çetinkaya ise, kurun yükselmesinin ardından bayilerde araç kalmadığını hatırlatarak, “Piyasa çok sıkıntılı. Satılan arabanın tekrar aynı fiyata alınamadığını, dolara yatırımın azaldığını, tüm ilginin araba sektöründe olduğunu görebiliyoruz. Sıfır ve ikinci el otomobillere yüzde 27 zam bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, “Yatırım amacı olarak insanlar artık en iyi yatırımı arabada buluyor, dövize güvenmeyip ellerindeki tüm altını ve dövizi elden çıkarıp otomobile yatırıyor” sözlerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.