Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu’nda BM’ye Yüklendi

Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu’nda BM’ye Yüklendi

Dünya Ekonomik Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Konuşmasına Birleşmiş Milletler’i (BM) eleştirerek başlayan Erdoğan, “Şu anda Suriye'de zulüm var, Irak'ta zulüm var. Karar verirken ne deniyor? BM Güvenlik Konseyi ne der veya bu 5 üye ne der? Veya geç onu, o 5 üyenin içinde herhangi bir üye ne der? 'Hayır' diyorsa mesele bitmiştir” dedi. Forum katılımcılarına hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi BM, darbecilerin konuşma yaptığı bir yer midir, yoksa gerçekten demokratik yollarla seçilmiş olanların gelip konuşma yaptığı bir yer midir veya halkının memnun olduğu, otokratik rejimlerden gelenlerin konuşma yaptığı bir yer midir? Yok herkesin gelip konuşma yaptığı bir yerse ayrı mesele ama eğer ben Tayyip Erdoğan olarak demokrasiye inanıyorsam, dolayısıyla antidemokratik yollarla iş başına gelenlerle aynı karenin içinde fotoğraf vermem, yer almam" dedi.

Ortadoğu’daki sorunlar üzerinden BM’yi eleştiren Erdoğan, "Benim kaderim sürekli o 5 tane üyenin iki dudağının arasında olmamalıdır. Şu anda Suriye'de zulüm var, Irak'ta zulüm var. Karar verirken ne deniyor? BM Güvenlik Konseyi ne der veya bu 5 üye ne der? Veya geç onu, o 5 üyenin içinde herhangi bir üye ne der? (Eğer) 'hayır' diyorsa mesele bitmiştir. Kimse onu değiştiremez. Tüm dünya, bir üyenin iki dudağının arasına mahkum mu? Benim kaderim sürekli o 5 tane üyenin iki dudağının arasında olmamalıdır” diye konuştu.

Suriye ve Irak’ta terör örgütüne yönelik operasyonların yetersiz olduğuna değinen Erdoğan, "Ancak bunun yeterli olmadığını, sorunlara kalıcı çözümler üretecek mekanizmaların da devreye girmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Havadan bomba atmak, soruna ancak geçici bir çözüm sağlar, sorunun üzerini örter” dedi.

Dünya ülkelerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Peki ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun? Orada niye sesin çıkmıyor? Ona karşı niye bir 'ortak mücadele verelim' demiyorsun? Şimdi ben bunu anlamakta da zorlanıyorum. Dünya eğer siyaset, adalet üzere kurulu olursa onun bir anlamı vardır. Ama eğer siyaset adaletten kopuksa orada bir netice almak mümkün değildir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.