Eroğlu, Çine Barajı’nda Elektrik Üretimi Testi Yaptı

Eroğlu, Çine Barajı’nda Elektrik Üretimi Testi Yaptı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Çine Adnan Menderes Barajı’nda elektrik enerjisi üretimi sulu testlerini başlattı.

10.10.2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Çine Adnan Menderes Barajı Hidro Elektrik Santrali (HES) 1. Ünitesinde elektrik enerjisi üretimi sulu testlerine Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da katıldığı törenle başlandı. Törene Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Aydın Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılıç ve Semiha Öyüş, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, TEMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Baştürk ve davetliler katıldı. Törende konuşan Bakan Eroğlu, AK Parti iktidarında Aydın'a 11 milyar TL’lik yatırım yapıldığını ve bunun da 3,9 milyar TL’lik bölümün kendi bakanlıklarınca gerçekleştirildiğini söyledi. Aydın’ın sulama ve içme suyu problemini çözdüklerini belirten Eroğlu, “412 bin 750 dekar araziyi suya kavuşturacak tesisler kazandırdık. Çine Adnan Menderes Barajı ile 151 yıllık hayali gerçekleştirdik. Şimdi Gökbel barajı ile Çine Ovası'nda 64 bin 650 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. Aydın'da sulamadık arazi bırakmayacağız. Aydın'a bugüne kadar 93 müjde verdik. Aydın, Aydın olalı böyle müjdeler görmedi. Bu müjdelerin maliyeti 1 milyar 610 milyon TL. DSİ olarak 7 Şubat 2014 tarihinde verilen toplam 34 müjdenin maliyeti 692 milyon 840 bin TL. Aynı şekilde Orman Genel Müdürlüğü'nün 5 müjdesinin maliyeti ise 4 milyon 748 bin 500 TL” dedi.

“ÜRETİCİ DEKARDA 600 TL DAHA FAZLA KAZANACAK”

Çine Adnan Menderes Barajı’ndan kapalı devre sulama yapılabilmesi için Bakanlığına bağlı birimlerin yoğun bir çalışma gerçekleştirdiğine işaret eden Bakan Eroğlu, “Bunun üzerine ortaya Gökbel Barajı ortaya çıktı. Hemen talimat verdik ve geçen yıl Çine’de temel attık. Gökbel Barajı ve Koçarlı-Bağarası Sulamasına çok önem veriyorum. Eğer bu toprakları sulayabilirsek çiftçimizin cebine dekarda asgari en az 600 TL daha fazla para girecek. Bugün de barajın durumunu göreceğim ve işerin hızlanması için yapılması gerekenleri göreceğim” diye konuştu. Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından katılıcılarla birlikte butona basarak Çine Adnan Menderes Barajı HES 1. Ünitesinde elektrik enerjisi üretimi sulu testlerini başlattı.

ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA 26 MİLYON TL KATKI

HES 2. Ünitede ise elektrik enerjisi deneme üretimi sulu test çalışmalarına 28 Mart 2014 tarihi itibariyle başlanacak. 42 MW kurulu gücündeki santral ile yılda 118 milyon KWh enerji üretilecek ve ülke ekonomisine yılda 26 milyon TL katkı sağlanacak.15 Mart itibariyle HES 1. Ünitede başlayacak sulu test sonrası elektrik üretimi çalışmaları ile elde edilen elektrik enerjisi tüketicinin kullanımına sunulacak.

SULA SUYUNDA SAYAŞ ZORUNLULUĞU KALKTI

Test üretimini başlatmasının arsından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Eroğlu, Türkiye genelinde 2 bölge dışında çiftçilerin sulama için kullandığı sularda sayaç zorunluluğunu tamamen kaldırdıklarını anımsattı. Eroğlu, şunları söyledi: “Çiftçinin sulama için kullandığı kuyulara sayaç takılması şartını temelli kaldırdık. Çünkü burada su çok itinalı kullanılıyor. Kapalı devre sulamaya da geçtiğimiz için buna gerek kalmadı. Barajlar da yapılınca yer altı suyu seviyesi yükselmeye başladı. Bunun için ölçüm sistemi masrafı olmasın diye kuyulara sayaç takmak artık yok. Biz bunu kaldırdık” Çine Adnan Menderes Barajı HES sahasındaki ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ilk fidanı toprakla buluşturan Bakan Eroğlu, daha sonra Çine ilçesinde AK Parti Aydın Büyükşehir Başkan Adayı Mustafa Savaş ile birlikte esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Aydın programını tamamlayan Bakan Eroğlu, yarın katılacağı etkinlikler için Muğla’ya hareket etti.

Eroğlu, Çine Barajı’nda Elektrik Üretimi Testi Yaptı

Eroğlu, Çine Barajı’nda Elektrik Üretimi Testi Yaptı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.