Eski yönetimden NAZBEL'in borçlarına açıklama geldi!

Eski yönetimden NAZBEL'in borçlarına açıklama geldi!

NAZBEL A.Ş. Yönetim Kurulu Eski Başkanı Haluk Öztürk, Nazilli Belediyesi'nin borç tablosuna açıklamada bulundu.

NAZBEL A.Ş. Yönetim Kurulu Eski Başkanı Haluk Öztürk, Nazilli Belediyesi'nin borç tablosunda yer alan NAZBEL A.Ş.'ye ait 12 milyon 107 bin lira olan borç miktarının gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, "NAZBEL'in Nazilli Belediyesinden 6 milyon 969 bin 195 lira 94 kuruş alacağı vardır. Hesaplamalar yapılırken bu miktar dikkate alınmamıştır" dedi.


Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Haluk Alıcık'tan devraldığı belediyenin borç tablosunu açıklamış, belediyenin toplam 101 milyon 987 bin 373 lira 13 kuruş borcu olduğunu kamuoyuna duyurmuştu. Belediye Şirketi NAZBEL'in borcu tabloya 12 milyon 107 bin lira olarak yansımıştı. Ortaya çıkan borç tablosuna ilişkin NAZBEL A.Ş. Yönetim Kurulu Eski Başkanı Haluk Öztürk ve ikinci başkanı Yalçın Uçar'dan basın açıklaması geldi. Hacıbeyli Kahvecisinde düzenlenen basın toplantısında Haluk Öztürk, açıklanan 12 milyonluk borcun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek NAZBEL'in Nazilli Belediyesi'nden ve ticari anlamda alacaklarının olduğunu söyledi.
 

TAŞERON İŞÇİLER NAZBEL'İN BELİNİ BÜKTÜ

NAZBEL'in 2013 yılında Nazilli'nin mallarını korumak adına kurulduğunu aktaran Öztürk, "Birilerini suçlamak için burada değiliz. Sadece geçtiğimiz gün açıklanan borç tablosunun gerçeği yansıtmadığını düşünerek rahatsızlık duyduk ve kendimizi ifade etmek istedik. NAZBEL'i kurulduğu günden bu yana sadece Nazilli'nin mallarını Nazilli içinde tutmak, bu malları yönetmek için uğraştık" dedi. NAZBEL'in borcu olduğunu inkar etmediklerini ancak açıklanan rakamlarda bazı hesaplamaların doğru olmadığını öne süren Öztürk, NAZBEL'in borcunun taşeron 580 kişinin şirket üzerine geçmesiyle çoğalmaya başladığını ifade etti. 
 

"AYNI BORÇ İKİ KERE HESAPLANMIŞTIR"

NAZ-BEL'in Nazilli Belediyesi'nden 6 milyon 969 bin 195 lira, ticari alacaklarının 1 milyon, diğer alacalarının 1 milyon 730 bin 589 lira, toplamda da 9 milyon 699 bin 912 lira olduğunu ifade eden Öztürk, açıklanan borç tablosunda bu rakamların hesaba katılmadığına dikkat çekti. Bu bakımdan Nazilli Belediyesi'nin şirkete olan borcunun hesaplamalarda eksi haneye yazılmadığını ileri süren Örtürk, "6 milyon 969 bin 195 TL olan bu rakam belediyenin ticari borçlarının da içinde var olduğundan iki kere hesaplanmıştır. Gerçek bir hesaplama yapılabilmesi için grup bilançolarının konsolide edilerek hesaplanması gerekmektedir. Konsolidasyon yapılmadan net borç ve alacak stokları tespit edilemez. Mali analizin olmazsa olmaz kuralı budur" dedi.
 

RAPOR KONUSUNA AÇIKLIK GETİRDİ

NAZBEL'in iddia edildiği gibi bağımsız denetim şirketlerine rapor vermemezlik yapmadığını kaydeden Öztürk, "NAZBEL A.Ş.'nin bağımsız denetim şirketi ile 2018 yılı sözleşmesi vardır ve Ocak 2019'da istenen tüm belgeler gönderilmiştir. Bağımsız Denetim Firmaları kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesinden sonra hesapların kesinleşmesine, kurumlar vergisi beyannamesinin kesinleşmesine binaen raporlarını 30 Nisan'dan sunarlar. Yani bu tarih bizim dışımızdadır ve bu raporların sunulması veya alınması yeni yönetimin tasarrufudur" ifadelerini kullandı.
 

ŞİRKETİN ZARAR ETTİĞİ İDDİALARI YALANLANDI

Mali tablo açıklamasında Başkan Yardımcısı Mert Öreroğlu tarafından NAZBEL'in 3 minyon 396 bin lira zarar ettiğini ifade etmesi de gündemdeydi. O iddiayı da NAZBEL Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Yalçın Uçar değerlendirdi. Şirketin iddia edildiği gibi zarar etmediğini aksine her yıl kar ettiğini ifade eden Yalçın, "Vergi kanunları yıpranma bedeli denilen amortisman indirimi yapma ve bunu vergiden önce gider olarak düşme hakkı vermiştir. Amortisman indiriminden faydalandık. Yapılan işlem vergi kanunları ile ilgili olup yasal bir işlemdir" diye konuştu. Uçar şirketin kurulduğu 2013 yılından itibaren indirim konusu yapılan amortisman paylarını da şu şekilde açıkladı:
"2013- 1.332.041,86 TL, 2014- 1.348.105,34 TL, 2015- 2.673.815,64 TL, 2016- 2.681.000,92 TL, 2017- 2.979.434,25 TL, 2018- 2.474.880,77 TL toplamda 13 milyon 189 bin 228 lira 78 kuruş yıpranma payı düşerek 2 milyon TL’ye yakın vergisel teşvik sağladık. 2013'ten 2018'e faaliyet karımız toplamda 10 milyon civarındadır."

 

"NAZBEL BAŞKANIN ELİ AYAĞI OLACAKTIR"

Son olarak söz alan Haluk Öztürk, NAZBEL'in 2013'ten bu yana Nazilli Belediyesi ve ilçe halkına birçok mal kazandırdıklarını ifade ederek, "NAZBEL bugün bakıldığında 10 milyon yatırım yapan bir şirkettir. Mezbahasıyla, otogarıyla, kafeleriyle güçlü bir şirkettir. Rantabl şirketi yeni yönetime devrettik. Borçların bu şekilde açıklanmasında siyasi bir çıkar vardır demiyorum ama tekrar incelenmesi, bakılması gerekmektedir. Bizlerde Nazilli'de yüz yüze bakan insanlar olarak birbirimizin yüzüne bakamayacak şeyleri söylemekten kaçınalım. Sonuçta bu şirket Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan'ın eli ayağı olacaktır" dedi.
 

"EN AZ 150 PERSONEL FAZLALIK"

NAZBEL üzerinden gösterilen taşeron işçilerin tasarrufu konusundaki soruları yanıtlayan Haluk Öztürk, "Belediyede en az 150 tane fazla personel var. Bunu daha önce söylediğimizde yanlış anlaşıldı. Siyaset için söylenecek söz çok ama bize nezaketen susmak düşer. Başkanın tasarrufunda olan bir konudur ama ben daha önce Haluk Başkana da söyledim. Kürşat Başkanın kulağına da fısıldadım. Ki siyasete Kürşat Engin Özcan ile başlamışızdır. Ailesi yakın dostumdur. İnşallah Nazilli'yi 'benim' deyip yönetir. Kendisine başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum