Eskişehir’de Ahilik Haftası Etkinliği

Eskişehir’de Ahilik Haftası Etkinliği

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği tarafından Ahilik Haftası etkinliği düzenlendi.Vilayet Meydanında gerçekleştirilen etkinliğe, Eskişehir Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, Esnaf ve Sanatkarlar...

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği tarafından Ahilik Haftası etkinliği düzenlendi.

Vilayet Meydanında gerçekleştirilen etkinliğe, Eskişehir Vali Yardımcısı Cafer Yıldız, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ekrem Birsen, çok sayıda esnaf ve vatandaşlar katıldı. Tören, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ekrem Birsen tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. İstiklal Marşının okunmasının ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ekrem Birsen bir konuşma yaptı. Ahiliğin ne anlama geldiğini anlatan Birsen, "Ahilik yeri geldiğinde; dağılmış, tükenmiş ve yoksullaşmış bir toplumun yeniden yapılanmasında büyük rol üstlenmiştir. Esnaf ve sanatkarların teşkilatlanmasının yanında, Türk dünyasına göçmüş ve mesleği olmayan kişilere kucak açmıştır. Onların meslek öğrenmesinde öncülük yapmış, yeri geldiğinde ülkenin savunma gücüne dahi el atmıştır. Ahlaklı askerler ve kumandanlar yetiştirmiş, velhasıl topyekün ülkesi ve milleti için yeri geldiğinde canını hiçe saymıştır. Canıyla ve malıyla ülkesini savunabilmiştir" dedi.

KÜLTÜRÜN TAŞINMASI ÇOK ÖNEMLİDİR

Etkinliğin devamında Eskişehir Kültür Derneğinin Mehteran Takımı izleyicilere coşkulu anlar yaşattı. Mehteran konserinin ardından Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna makamında ziyaret edildi. Ahilik hakkında Vali Tuna’ya bilgiler veren Ekrem Birsen, "Bugün ahilik teşkilatlanmalarının karşılığı olan Esnaf Odaları Birliği, esnaf ve sanatkarlarımızın yok olmaması için elinden geleni yapmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Esnaf ve sanatkarların, Ahilik Haftası sebebiyle valiliği ziyaret etmesinden memnun olduğunu dile getiren Vali Tuna, "Ahilik Haftamız hayırlı olsun. Bizim çok önemli müesseselerimiz var. Bunlardan bir tanesi de Ahilik müessesi. Hem esnafımızın tabi olacağı bir takım kuralların belirlenmesi; ekonomik hayatın işleyişi açısından önem arz ediyor, hem de toplumun diğer yönleriyle de disipline edilmesi; bir takım yazılı olmayan kuralların nesilden nesile aktarılması noktasında önemli bir rol üstlenmiş müessesedir. Bugüne bu kültürün taşınması çok önemlidir. Devlet olarak millet olarak, bu bilince sahip nesiller yetiştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

YILIN AHİSİ ESKİŞEHİR’DEN

Bu yıl daha gururlu olduklarını belirten Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ekrem Birsen ise, Eskişehir’de seçtikleri yılın ahisi Burhan Yücel’in Türkiye’de de yılın ahisi seçildiğini söyledi. Burhan Yücel’in perşembe günü kaftanını giyeceğini hatırlatan Birsen, "Kendisine Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, perşembe günü yılın ahisi olması sebebiyle kaftan giydirecekler" ifadelerine yer verdi.

ESNAF, VALİ TUNA’YI "YILIN ABASİ" SEÇTİ

Esnaf ve sanatkarlar olarak Vali Tuna’yı "yılın abisi" seçtiklerini söyleyen Ekrem Birsel, Vali Tuna’ya kaftan giydirdi. Karşılıklı hediyeleşmelerin ardından yılın ahisi Burhan Yücel, açıklamalarda bulundu. Yücel, "İlkokuldan beri lületaşı sanatıyla uğraşıyorum. Biz çocukken okulun yanında lületaşı ustaları vardı. Hep bakardım, yumuşak bir taş işliyorlardı. Hocamız herkesin bir el işiyle meşgul olmasını istedi. Ben de oradan bir taş alarak yontmaya başladım. Ortaokuldan sonra işi ticarete dökmeye başladık. Anahtarlık gibi ufak tefek eşyaları yapara, otogarda satardık. Daha sonra atölyeleri açtık ve yurt dışına gitmeye başladım. Gittiğim yerlerde lületaşını tanıtıyordum. Halen daha devam ediyorum. Yaşım 82 ve 72 senedir lületaşı yapıyorum. Amerika, Almanya, Danimarka, Hollanda gibi çoğu ülkelere lületaşı gönderdim. Yanımda çalışarak 30 kişi emekli oldu" açıklamalarında bulundu.

BU LÜLETAŞI DEĞİL

Vali Tuna ise, kendi odasında bulunan Yunus Emre maketini lületaşı ustasına gösterdi. İşliğinin iyi olup olmadığını soran Tuna’ya, lületaşı ustası maketin döküm olduğunu söyledi. Gülüşmeler arasında Vali Tuna, maketin lületaşı versiyonundan sipariş etmek istedi. Yılın ahisi, o boyutta taşların artık çıkmadığını anlatarak daha ufak şeklinde yapabileceklerini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.