EVCİL HAYVANLARDAN İNSANLARA VİRÜS BULAŞIR MI?

EVCİL HAYVANLARDAN İNSANLARA VİRÜS BULAŞIR MI?

Veteriner Hekim Ferhat Kocabaş dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüsle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Havadis muhabirinin sorularına açıklık getiren Kocabaş görev verilmesi halinde veteriner hekimlerin aşı geliştirebileceğini söyledi.

GÜNAY PABUŞÇU-Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs (COVID-19) salgını Aralık ayından itibaren on binlerce kişiyi enfekte etti ve binlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Havadis Gazetesi’nin kendisiyle röportaj yaptığı Naz-Vet Veteriner Hizmetleri Kliniği sahibi Veteriner Hekim Ferhat Kocabaş koronavirüs hakkında  merak edilen tüm soruları cevapladı.

“KORONAVİRÜS HASTALIĞI (COVID-19) NEDİR?”
Vatandaşların doğru bildiği yanlışları düzeltmenin önemli olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Ferhat Kocabaş, “Hastalığın adı CoVid-19 ama hastalığa neden olan virüsün adı ise Sars-CoV-2 virüsüdür. CoVid-19 hastalığına neden olan bu virüs Sars hastalığına neden olan virüsle %96 oranında bir genetik yakınlık içerdiğinden dolayı Sars-CoV-2 olarak isimlendirilmiştir” diye konuştu.
 

“BİLİM İNSANLARI HASTALIĞIN KAYNAĞI OLARAK HANGİ HAYVANI GÖSTERİYOR?”
Koronavirüsünün veteriner hekimler tarafından çok iyi tanındığının söyleyen Kocabaş, “Virüsün alt türleri var. Sığırlarda, buzağı ishallerine, buzağı kayıplarına neden olan koronavirüsler var. Yine köpeklerde koronaviral enteritle, kanatlı hayvanlarda solunum sistemi hastalıklarına neden olan koronavirüsler var. Yıllardır bizler bu virüslerle mücadele halindeyiz. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan bu koronavirüsünün ise Sars virüsünden mutasyon olduğu düşünülmektedir. Hayvanın yarasa olduğu ve pangolin ismi verilen bir karınca yiyen olduğu söyleniyor. Bilim insanları bir gıda pazarında insan-yarasa-pandolin üçlüsünün bir arada bulunduğunu ve Sars virüsünün mutasyona uğrayarak CoVid-19 hastalığına neden olan Sars-CoV-2  virüsüne dönüştüğünü düşünüyorlar” dedi.

7d5650ed-02b2-4d4c-a724-35587f1c097e.jpg

“ EVCİL HAYVANLARDAN İNSANLARA VİRÜS BULAŞIR MI?”
Evcil hayvanlardan insanlara virüs bulaşması durumunun bugüne kadar bildirilen bir durum olmadığını belirten Kocabaş, “Sosyal medyada yanlış bir algı var. Evlerinde kedi ve köpek besleyen insanların diğer insanlara göre daha aktif bir bağışıklık sistemi var. Bu bilimsel bir gerçek ancak koronavirüsüne karşı kesinlikle koruma altında değiller” ifade etti.

“COVİD-19 HASTALIĞINDA VETERİNER HEKİMLERE DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR?
Veteriner hekimlerin aşı geliştirebileceği ve test kitleri hazırlayabileceğini vurgulayan Kocabaş, “Ülkemizde sadece veteriner fakültelerinde “Viroloji” ayrı bir anabilim dalı olarak sınıflandırılmıştır. Sadece bununla ilgilenen bilim insanlarımız var. Veteriner hekimlik halk sağlığını koruma adına çok önemli görevler üstlenmiş bir sağlık grubudur. Geçmişte de ülkemizdeki ilk “AIDS” test kitleri Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi  Viroloji  Anabilim Dalı’nda hazırlanmıştır. Devletimizin görev vermesi halinde koronavirüsüne karşı aşı geliştirebileceği ve test kitleri hazırlayabileceğine inanıyorum” dedi.

 

38398092-5bc2-4683-8470-68447213af6b.jpg

be19d464-1c52-4142-943b-66426b3b8d2c.jpg

eba7c440-222d-4431-b62f-3f107e1dc9c1.jpg

c0824a61-3b02-4213-8cba-8c940f6665d5-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.