Evde çocuk bakan anneye maddi destek

Evde çocuk bakan anneye maddi destek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışan kadınların çocuk bakımı için istihdamdan çekilmesini önlemek amacıyla “Evde Çocuk Bakımı” projesini hayata geçirdi.

Antalya, Bursa ve İzmir’in pilot il seçildiği projede annelere toplam 38 milyon euro hibe desteği verileceği duyuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle anne olan kadının ve anne adaylarının iş hayatından çekilmesini önlemek amacıyla “Evde Çocuk Bakımı” projesini hayata geçirdi. Projenin pilot il seçilen Bursa, İzmir ve Antalya’da Nisan ayında başlayacağı bildirildi. “Evde Çocuk Bakımı” projesi kapsamında çocuk bakıcılarına 300 euro hibe desteği verileceği kaydedildi.

ÜÇ BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürü Selim Erol, SGK hizmet binasında düzenlenen toplantıda projede Antalya’dan bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 3 bin kişinin istihdam edileceğini belirtti. İstihdamda aylık 300 euro hibe desteği vereceklerini belirten Erol, “Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi operasyonu kapsamında aylık yaklaşık 300 euro tutarında bir hibe desteği sağlanacaktır. Çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca (MEB, İŞKUR) sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 euro olacaktır. 24 aylıktan küçük çocuğu olan kadınların başvuru yapabileceği proje kapsamında çocuklar 36’ncı ayını doldurana kadar hibe desteği sağlanacaktır. Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacak olan operasyon kapsamında ilimizde bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 2 bin kadının istihdamı hibe yardımı ile desteklenecek olup, üç pilot ilde istihdamı desteklenecek kadın sayısı 5 bin anne ve 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplamda 10 bin düzeyindedir” dedi.

38 MİLYON EURO MALİ DESTEK

Projenin Sosyal Güvenlik Kurumu ve Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini ifade eden Erol, proje kapsamında 38 milyon euronun mali destek olarak annelere sağlanacağını belirterek, “Operasyon bütçesi, Avrupa Birliği ve SGK tarafından karşılanacaktır. Operasyon kapsamında toplam bütçenin yaklaşık 38 milyon eurosunun annelere mali destek olarak hibe edilmesi planlanmaktadır. Bu proje ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının arttırılması ve çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.

YARARLANMA ŞARTLARI

Projeden yararlanacak kişilerin taşıması gereken şartları da sıralayan İl Müdürü Selim Erol, anne ve bakıcının aynı illerde ikamet etmesinin ve anne ile bakıcının Türk vatandaşı olması gerektiğini söyledi. Adayların taşıması gereken diğer şartlar ise şu şekilde açıklandı:

“Annenin başvuru anında hizmet akdine tabi işçi olarak sigortalı çalışıyor olması. Başvuru anında annenin 24 aylık veya daha küçük yaşta çocuğunun olması. Annenin en fazla asgari ücretin brüt tutarının iki katına kadar (01.01.2015 - 30.06.2015 arası 2.403,00 TL, 01.07.2015 - 31.12.2015 arası 2.547,00 TL) brüt gelir sahibi olması. Anne ve çocuk bakıcısı arasında birinci derece akrabalık ilişkisi olmaması. Annenin proje kapsamında çocuk bakıcısı olarak beyan edilmiş olmaması. Çocuk bakıcısının en az ilkokul mezunu olması”Antalya’da bin 500 asil, bin 500 yedek olmak üzere 3 bin kişilik bir liste oluşturulacak. Başvurular ise www.sgk.gov.tr ya da www.antalyasgk.gov.tr internet siteleri üzerinden yapılabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.