Gambiya Toprakları Aydınlı Yarıtımcıları Bekliyor

Gambiya Cumhuriyeti Büyükelçisi Momodou Badjıe, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı’yı ziyaret etti.

Türkiye ile Gambiya Cumhuriyetleri arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Aydın Valiliği ev sahipliğinde kente gelen Gambiya Cumhuriyeti Büyükelçisi Momodou Badjıe ve beraberindeki heyet, Vali Yardımcısı Halil Canavar eşliğinde Aydın Ticaret Borsası’na ziyarette bulundu. Ziyaretlerinin temel amacının, Gambiya-Aydın arasında sürdürülebilir ilişkilerin kurulması, Gambiya’ya yatırımın teşvik edileceğini, belirterek sözlerine başlayan Büyükelçi Momodou Badjie, ülkeleri hakkında tanıtıcı bilgiler verdi. Ülkelerinin tarım arazilerinin yüzde 40-50’sinin verimli olduğunu kaydeden Badjie , Aydın’dan gelecek yatırımcıları beklediğini ifade etti. Gambiya Nehri’nin ülkeyi ikiye ayırdığını ve bu nehrin kenarında yer alan toprakların özellikle sulanabilir verimli topraklar olduğunu belirten Badjıe, “Ülkemizde tarımda serbest bölgeler belirlendi bu bölgelerde yapılacak yatırımlarda tarım arazilerinin 50 yıl gibi uzun vadeler için kiralanması veya topraklarımızın satın alınması yönünde hükümetimiz tarafından teşviklerle desteklenmektedir. Ülkemizde yatırım yapılması amacıyla hükümetimiz tarafından tüm kolaylıklar sağlanacaktır. Özellikle Türkiye bizim için önemli bir ülkedir ve diğer ülkeler ile karşılaştırdığımızda öncelikli tercih edeceğimiz bir ülkedir. Büyükelçilik olarak yaptığımız araştırmalarda Aydın tarım şehri ve tarım makinalarında da önde gelen bir şehirdir. Toprak yapımızın uygunluğu ve Aydın ‘da, pamuk gibi ülkemizde yetiştirilen bir ürünün yetiştirilmesi dikkatimizi çekerek bizleri Aydına yönlendirmiştir. Hükümetimiz tarafından oluşturulan Vizyonumuzda ülkemiz tarım ürünlerinde kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesi yer almaktadır. Sahip olduğumuz verimli toprakların modern sulama yöntemleriyle kullanılmasını istiyoruz. Teknoloji ve makineleşme konusunda sizlerle birlikte projeler üretebiliriz” dedi.

“TÜRKİYE İLE GAMBİYA ARASINDA TARİHİ BİR GEÇMİŞ VAR”

“Türkiye ile Gambiya arasında tarihi bir geçmiş bulunmaktadır” diyen Büyükelçi Momodou Badjıei sözlerini şöyle tamamladı: “1965 yılında Gambiya olarak ilk büyükelçiliğimizi Türkiye’de açtık. Türkiye ile ilişkilerimiz Savunma ve silah sanayi ağırlıklıdır. Hükümet tarafından izlenen yolda çeşitli alanlara yayılması gerektiği düşünüldü ve burdayız. Gambiya ve Aydın arasından ticari anlaşmalar ve yatırımlar sağlanabilir. Türkiye’ büyük bir güven duymaktayız. Ülkemizin güvenliğinin Türk askerleri tarafından sağlanması sayesinde Gambiya en huzurlu ve en sakin yerlerden biri haline gelmiştir. Bu güven sayesinde Gambiya ve Aydın arasında iş anlaşmaları sağlanacaktır. Gambiya ile alış-veriş sadece bir adım ötededir”

Aydın Ticaret Borsası’nın TOBB çatısı altında yer alan ve tarım ürünleri ile iştigal eden üyelerden oluşan bir kurum olduğunu açıklayan ATB Başkanı Adnan Bosnalı da, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkan Vekilliği gibi önemli bir görevi başarıyla yürüttüğünü söyledi. Aydın’ın Gambiya için doğru adres olduğu kaydeden Bosnalı, “Daha önce eski usul tarım yöntemlerini kullanan Aydın, modern tarıma geçerek artılarını görmeye başlamıştır. Gambiya’nın da eski usul tarım yöntemlerinden arınarak, işbirliği ile modern tarıma geçmesi gerekmektedir. İlimizde yetişen çok önemli ürünlerimiz mevcuttur. Kutsal kitabımızda adı geçen zeytin ve incir başta olmak üzere ilimizde çay ve muz hariç tüm ürünler yetişmektedir. İncir üretiminde Dünyada 1. sırada yer alırken, Kestane üretiminde dünyada 3. sırada, zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyada 4.sırada, yer almaktayız. “Bizler Gambiya Cumhuriyetinde yatırımlarımızı gerçekleştirebilmemiz için, değerli büyükelçim ve heyetiniz tarafından atılan adıma karşılık olarak, T.C. Tarım Bakanlığımız nezdinde ve TOBB çatısı altında, ilimiz tarım ile iştigal eden üyelerimizi Gambiya’da yatırımların gerçekleştirmeleri için, iş gezisi düzenlenerek daha iyi yol alabileceğimizin inancındayım” diyerek, Türkiye’nin Borsalar içerisinde ilk akredite Laboratuvarı olma özelliğini taşıyan Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuvarının, gezdirilerek bilgi verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.