Geleneksel Türk Yemeği Olan ’Keşkek Evi’ Açıldı

Geleneksel Türk Yemeği Olan ’Keşkek Evi’ Açıldı

Aydın’ın yöresel yemekleri arasında yer alan keşkek için İbrahim Sever isimli keşkek ustası bir ilke imza atarak Aydın’da ‘Keşkek Evi’ açtı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yerini alan ve geleneksel Türk yemeği olan keşkeğin evi de Aydın’da açıldı. Lezzetini buğday ve etin yanı sıra odun ateşinden ve daha sonra tokmaklanmasından alan keşkek için Aydınlı keşkek ustası İbrahim Sever: "Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış mikserler olsa da geleneksel yöntemlerle dövülerek hazırlanan keşkek her zaman daha makbul sayılır" dedi.

Aydın Efeler ilçesinde Atatürk Kent Meydanı yanında Aydınlı keşkek ustalarından İbrahim Sever keşkek evi açarak Aydın’da bir ilke imza attı. Açtığı mekan ile başta keşkek olmak üzere Aydın’a ait birçok yöresel yemeği Aydınlıların hizmetine sunan keşkek ustası Sever, kendi elleriyle yaptığı keşkek, yuvarlama ve yöresel yemeklerin inceliklerini de anlattı. Eşi Sevgiser hanım ile birlikte özel günler için verilen siparişleri karşılamak üzere yoğun çaba harcadıklarını anlatan Sever; keşkek yapımının ‘püf’ noktalarını da anlattı. Hazırlanışından sofraya gelişine kadar yaklaşık 24 saatin geçtiği, tamamen el emeğine dayanan keşkeğin Aydınlı için vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyleyen Sever, keşkeğin geçmişte tüm köylünün katılımıyla imece usulüyle hazırlandığını, günümüzde ise insanların zaman ayıramaması nedeniyle bu özelliğini yitirmeye başladığına işaret etti. Evlerde veya makinelerle yapılan keşkeğin aynı lezzeti vermediğini, bu keşkeği tadan insanların lezzetini alamaması nedeniyle keşkekten uzaklaştığını savunan İbrahim Sever, keşkeğin atalardan miras yemek olması nedeniyle saygı görmesi ve usulüne uygun olarak yapılması gerektiğini hatırlattı.

KEŞKEĞİN LEZZET SIRRI TOKMAKLANMASINDA

Eşiyle birlikte gittikleri özel günlerde keşkeğin yapımı sırasında mümkün olduğu kadar insanı sürece dahil etmeye gayret ettiklerini, insanlara keşkeğin en önemli özelliğinin bu olduğunu, birlikte hazırlanan keşkeğin lezzetinin de çok iyi olacağını anlattıklarını söyleyen Sever, şu bilgileri verdi: "Bir gün önceden ıslattığımız iyi kalite buğdayı odun ateşindeki kazanlar içinde kaynatıyoruz. Kaynatılan buğdayları etlerle birlikte daha büyük kazanlar içine alıyoruz. Dananın ön but etini tercih ediyoruz. Ateş üstündeki yemeği özel olarak sert ağaçlardan yontularak üretilen tokmaklarla dövüyoruz. Tokmağın verdiği tadı hiç bir zaman makine ile yakalamak mümkün değil” dedi.

EMEKLE DÖVÜLEN KEŞKEK DAHA LEZZETLİDİR

Keşkek dövmenin eziyetli ve bir o kadar da zevkli bir uğraş olduğunu kaydeden Sever, “Keşkek düğün için yapılıyorsa her gelen misafir tokmağa bir el atar yorulana kadar döver. Dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleri olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni her zaman daha makbul sayılır. 5-6 saat kaynayan ve dövülen keşkek, içindeki emekle tatlanır. 500 kişilik bir düğün için yapılan keşkek için 150 kilogram odun harcanır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.