“Gelenekten Geleceğe Kutnu" Sergisi Açıldı

“Gelenekten Geleceğe Kutnu" Sergisi Açıldı

Gaziantep’te, padişah kaftanlarında kullanıldığı için "saray kumaşı" olarak bilinen kutnunun tanıtım amacıyla düzenlenen "Gelenekten Geleceğe Kutnu" sergisi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gaziantep B...

Gaziantep’te, padişah kaftanlarında kullanıldığı için "saray kumaşı" olarak bilinen kutnunun tanıtım amacıyla düzenlenen "Gelenekten Geleceğe Kutnu" sergisi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla açıldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Kutnu Kumaş Tanıtım Grubu tarafından tarihi Hışva Han’da açılan sergide, kutnu kumaşın yanı sıra sedef, bakır, yemeni gibi yöresel ürünler de yer aldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, açılışta, kutnuyla beraber Gaziantep’i uluslararası boyutta geleceğe taşımak istediklerini söyledi.

Ellerinde önemli kültürel miraslar olduğunu belirten Şahin, bölgede bütün medeniyetlerin kendi uygarlığının en zengin dönemini yaşadığını vurguladı.

Gaziantep’teki önemli antik kent ve tarihi yapılar hakkında bilgi veren Şahin, şöyle konuştu:

"İşte bu büyük miras hepimize emanet ve büyük sorumluluk veriyor. 16. yüzyılda mağaralardan başlayarak kutnu kumaşı eline alan Gaziantep, Akdeniz’in ve Mezopotamya’nın bu bereketli topraklarının pamuğunu ipek ipliğe dönüştüren ustalar şehridir. Bu güzel kumaş Osmanlı’nın saraylarını, padişahların elbiselerini süslemiş. İşte biz kültürel belediyecilikte Gaziantep’i evrensel değerlere yükseltmek için çalışma başlattık. Müzeler şehrini kutnu kumaşı ile taçlandırıyoruz. Sanat dünyası ile sanayi dünyasını birleştiriyoruz. İnanıyorum ki kutnu kumaşı tarihten gelen vizyonu ile dünyada hak ettiği yeri alacaktır."

KENTİN BÜTÜN DEĞERLERİ ULUSLARARASI PLATFORMA TAŞINACAK

Kutnu Tanıtım Grubu hakkında da bilgi veren Şahin, sedef, bakır gibi Gaziantep’e ait bütün değerleri uluslararası platforma taşıma niyetinde, azminde ve kararlığında olduklarını dile getirdi.

Şahin, serginin açıldığı tarihi Hışva Han’ı restore ettiklerini, yapılacak altyapı çalışmalarının ardından da vatandaşların hizmetine sunacaklarını bildirdi.

Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu da, tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Gaziantep’te şehir insanın çalışkanlığına işaret etti.

Kutnunun, şehrin çalışkan halkının hikayelerinin, hayallerinin ve umutlarının yüzlerce yıldan bu yana kumaşa yansıması olduğunu ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Bazı meslekler bazı insanların alın yazısı derler. Kutnu kumaşı ile insan ilişkisi böyle bir kaderdir. Kutnu kumaşının yeniden doğmasını, çeyiz sandıklarından çıkarılarak hayata yeniden katılışının ilk adımlarını kutluyoruz. Kutnu kumaşını yerelden ulusala, ulusaldan evrensele taşımak amacıyla çıktığımız yolda mesleğini ve emeğini bizle paylaşmaktan çekinmeyen insanların inancıyla yolumuz aydınlanıyor."

Konuşmaların ardından Bakan Şimşek, Başkan Şahin ve beraberindekiler, tarihi handaki serginin açılışını yaptı. Sergiyi gezen Şahin ve Bakan Şimşek, eserler hakkında bilgi aldı.

Öte yandan sergi, 19 Mayıs’a kadar gezilebilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.