‘Geri Dönüşüm’de Amerika’dan 5 yıl ilerideyiz'

‘Geri Dönüşüm’de Amerika’dan 5 yıl ilerideyiz'

RETEK Selüloz Geri Kazanım Endüstrisi ve Sanayi Ticaret AŞ, günde 6 TIR hurda kağıt işleyerek geri dönüşüme kazandırıyor.

AYDIN’ın Nazilli İlçesi’nde 18 yıldan bu yana faaliyet gösteren RETEK Selüloz Geri Kazanım Endüstrisi ve Sanayi Ticaret AŞ, günde 6 TIR hurda kağıt işleyerek geri dönüşüme kazandırıyor. Aylık 2 bin 500 ton kağıdın geri dönüşüme kazandırıldığı fabrika, ayrıca plastik geri dönüşümünde de Türkiye’de tek firma olmanın gururunu yaşıyor.

‘FRANSA’DAN 10, AMERİKA’DAN 5 YIL İLERİDEYİZ’

RETEK Selüloz Geri Kazanım Endüstrisi ve Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Makine Mühendisi Polat Güven, 10 bin metre kare alan üzerinde kurulan fabrikada 45 kişiye istihdam sağlandığını belirterek, fabrika sayesinde bölgede kağıt ve plastik toplama sektöründe 500 kişiye yakın insana iş imkanı sağlandığını ve bölgede hurda konusunda müthiş gelişme yaşandığını belirtti. Geri dönüşümde uzman bir kuruluş olduklarına dikkat çeken Güven, Türkiye’nin geri dönüşüm konusunda Fransa’dan 10, Amerika’dan da 5 yıl ileride olduğunu kaydetti. 2009 yılında fabrikalarında büyük bir yangın felaketi yaşadıklarını hatırlatan Polat, “O döneme kadar ilçede vergi rekortmenliğinde UĞUR Soğutma’nın ardından ikinci sırada yer alıyorduk. Bugün yılda 3 milyon TL’ye yakın KDV ödüyoruz” dedi.

• 600 BİN TL’LİK BU DEV YATIRIM YAPTILAR

Fabrikada bulunan birçok makinenin ısı ve elektrik enerjisiyle çalıştığını açıklayan Polat Güven, işyerinde görevli İtalyan danışman sayesinde yeni teknolojiyi yakından takip ettiklerini ve Avrupa’da kullanılan yeniliklerin fabrikada da kullanıldığını söyledi. Polat Güven açıklamasına şöyle devam etti: “Burada ısı enerjisinde kükürt oranı çok düşük kömür kullanıyoruz. 6 ayda bir Çevre İl Müdürlüğü tarafından emisyon ölçümü yapılıyor. Yani çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyoruz. Geçtiğimiz aylarda baca sistemimizden kaynaklanan bir arızadan dolayı, Çevre Müdürlüğü’ne durumu bildirdik ve sistemimizi kapadık. Bizim için insan sağlığı da çok önemlidir. Bu nedenden dolayı da personel kaynaklı çalışan ful otomatik bir kazan sistemini satın aldık. 600 Bin TL’lik bu dev yatırım sayesinde hiçbir şekilde çevre kirliliği de yaşanmayacak. İlerleyen dönemlerde daha da büyük yatırımlar planlıyoruz”

‘YETKİLİLERİN İLGİSİZLİĞİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ’

RETEK Selüloz Geri Kazanım Endüstrisi ve Sanayi Ticaret AŞ’nin geri dönüşüm konusunda zengin bir bilgi birikimine sahip olduğu bilgisini veren Makine Mühendisi Polat Güven, bölgede eğitim veren birçok okulun öğrencilerine geri dönüşüm dersleri konusunda ışık tutmak için fabrikaya gönderdiklerini ve öğrencilerin fabrikayı gezerek geri dönüşüm konusunda bilgilendirildiklerini söyledi. Türkiye’de 20-25 kağıt dönüşüm fabrikası bulunduğunu hatırlatan Güven, kağıt ve plastik fabrikası olarak bakıldığında RETEK’in Türkiye’de tek fabrika olduğunu belirterek, yetkililerin ilgisizliği karşısında sitemde bulundu. 10 bin metre kare alan üzerinde kurulu olan fabrikanın kendilerine yetersiz geldiğini açıklayan Güven, Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmak istediklerini ancak yer bulamadıklarını belirterek, “Biz daha da büyüyüp daha fazla iş istihdamı yaratmak istiyoruz. Türkiye’de tek fabrika olmamıza rağmen bugüne kadar hiçbir yetkili kapımızı çalıp da siz burada ne yapıyorsunuz, neler üretiyorsunuz diyerek sorunlarımızı, dertlerimizi ve taleplerimizi dinlemedi. Hep dışarıdan gelecek bir yatırımcı bulma derdindeler. Ancak bu bölgenin yatırımcılarını kazanalım onların daha da büyümesi için gerekenleri yapalım demediler. Bence bu oldukça düşündürücüdür” ifadelerini kullandı.

yuksek-makine-muhendisi-polat-guven-(1).jpg

yuksek-makine-muhendisi-polat-guven-(2).jpg

yuksek-makine-muhendisi-polat-guven-(3).jpg

yuksek-makine-muhendisi-polat-guven-(4).jpg

yuksek-makine-muhendisi-polat-guven-(5).jpg

yuksek-makine-muhendisi-polat-guven-(6).jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.