Gökçek, Şangay Belediye Başkanını Ağırladı

Gökçek, Şangay Belediye Başkanını Ağırladı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük kenti olan Şangay’ın Belediye Başkanı Yang Xiong ve beraberindeki heyet, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından...

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük kenti olan Şangay’ın Belediye Başkanı Yang Xiong ve beraberindeki heyet, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından iki başkan, Ankara-Şangay arasında 2015-2017 yıllarını kapsayan “Dostluk ve İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleşen ve Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang’ın da eşlik ettiği ziyarette konuklarını kapıda karşılayan Başkan Gökçek, Çin’in en büyük kenti Şangay’ın hızla büyümeye devam ettiğini kaydederek, Ankara’nın da Türkiye’nin en hızlı gelişen kentlerinden biri olduğunu söyledi. İki kent arasında ilk olarak 2008 yılında kurulan dostluk ve işbirliği ilişkisinin daha gelişmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Gökçek, bu amaçla da “2015-2017 yıllarını kapsayan dostluk ve işbirliği protokolünü” imzalamak için bir araya geldiklerini ifade etti. Protokolle başta iş ve ticaret, eğitim, inşaat, alt yapı, yeşil alanlar, çevre, kültür gibi konularda işbirliğinin derinleştirilerek, iki kentin birbirlerinin tecrübelerinden istifade etme imkanı oluşturulacağını anlatan Başkan Melih Gökçek, “İnanıyorum ki birçok yönden ortak özelliklere sahip şehirlerimiz arasındaki bu işbirliği vatandaşlarımıza verdiğimiz hizmetlerin kalitesini daha da arttıracaktır” dedi.

Kültürel alanda yapılacak faaliyetlerle de iki ülke halklarının arasındaki dostluğun önemli bir şekilde pekiştirileceğini belirten Başkan Gökçek, konuk başkana ziyaretinden ötürü teşekkür ederek, “Bundan sonra münasebetlerimizin çok daha fazla olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“BURADA KENDİMİ EVİMDE GİBİ HİSSEDİYORUM"

Konuşmasına “Bu meşguliyetiniz içerisinde bizi kabul ettiğiniz için teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz” diyerek başlayan konuk Belediye Başkanı Xiong ise, Türkiye’ye ilk ziyareti olduğunu kaydederek, “Ama burada kendimi evimde gibi hissediyorum” dedi.

Ankara ile imzalanacak olan yeni “Dostluk ve İşbirliği Protokolü” için çok mutlu olduğunu kaydeden Xiong, Türkiye ile Çin arasında imzalanan ticari anlaşmaların öneminden bahsederek, “Türkiye, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan önemli bir köprü ülkesidir. Ankara da çok önemli bir şehirdir” diye konuştu.

İki kent arasında sadece ekonomik ve ticari değil, eğitim, kültür, belediyecilik, çevrecilik konularında da işbirliği yapılabileceğini anlatan Yang Xiong, Ankara’da imzalanan diğer ticari anlaşmalara da değinerek, “Bu Çin’in yaptığı en büyük yatırımdır. 1.7 milyar dolarlık bir yatırım. Bu da ileride daha çok işbirliği yapmamıza hizmet edecektir” dedi.

“GÖRÜLÜYOR Kİ HALKINIZ İÇİN ÇOK BÜYÜK KATKILAR YAPIYORSUNUZ”

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni de gezdiğini ve iki kent arasında müzeler konusunda işbirliği yapılabileceğini anlatan Şangay Belediye Başkanı Xiong, “İmzalayacağımız işbirliği protokolü aynı zamanda kültür ve eğitim alanını da kapsıyor. Özellikle ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi de kapsıyor. Gençler arası iletişimi kuvvetlendirdikten sonra Çin ile Türkiye arasındaki ilişkiyi de yakınlaştırmış oluruz” diye konuştu.

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’ni de gezdiklerini anlatan Xiong, “Görülüyor ki siz halkınız için çok büyük katkılar yapıyorsunuz. Ankaralılara sordum ‘memnun musunuz’ diye. Onlar da çok memnun olduklarını söylediler. Özellikle de çocuklar, engelliler ve yaşlılara hizmet sunuyorsunuz. Aynı zamanda ben de oraya üye oldum” dedi.

Çin ile Türkiye arasındaki dostluğun uzun bir geçmişe dayandığını ve İpek Yolu’nun iki ülkeyi sıkı sıkı birbirine bağladığını belirten Yang Xiong, “Bugün de yeni bir dostluk ve işbirliği protokolüne imza atacağız. Bu da iki şehrin işbirliği yapması ve ortak kazancı gerçekleştirmesi için önemli bir anlam taşıyor” dedi.

Ankara’nın Türkiye’nin başkenti ve aynı zamanda çok önemli bir şehri olduğunu, gerek ekonomi konusunda, gerek sosyal konuda, gerekse kültürel konuda çok geliştiğini anlatan Xiong, “Sanırım ikimizin ortak çabası sonucu aramızdaki işbirliği daha da parlak bir gelece kavuşacaktır. Aramızdaki dostluğun gelişmesi için katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından iki kentin belediye başkanları, Ankara-Şangay arasında 2015-2017 yıllarını kapsayan Dostluk ve İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. Başkan Gökçek’in hediyesi olan özel el yapımı çini vazoyu “Çok değerli, çok teşekkür ederiz” diyerek alan Xiong da, Başkan Gökçek’e 1930’lardaki Şangay manzarasının resmedildiği özel bir işleme ve Şangay tanıtım kitabını takdim etti. Başkan Gökçek’in seğmen kıyafetli fotoğrafını da inceleyen Xiong, Başkan Gökçek ile birlikte burada hatıra fotoğrafı çektirmek istedi.

Konuk Başkan Xiong, Büyükelçi Hongyang ve beraberlerindeki heyet, Başkan Gökçek’i ziyareti öncesi Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en büyüğü olan Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Yaklaşık 50 bin metrekare kapalı ve açık alanıyla Avrupa’nın en büyük aile yaşam merkezi olan Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’nden vatandaşların her gün yararlanabildiklerini anlatan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, faaliyetler arasında çocukların eğitimlerinden kültürel aktivitelere, spordan sanatsal faaliyetlere kadar çok sayıda etkinliğin yer aldığına dikkat çektiler.

KUŞCAĞIZ’IN YENİ ÜYESİ ŞANGAY BELEDİYE BAŞKANI OLDU

25 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehri olarak gösterilen Şanghay’ın Belediye Başkanı Yang Xiong, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’nin gelir ve gider durumu ile ilgili de ayrıntılı bilgi aldı. Aile Yaşam Merkezi’nin tüm giderlerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığını ve yıllık üyelik aidatının 100 lira olduğunu öğrenen Başkan Xiong, “Çok ucuz” diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Xiong, sembolik olarak Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi üyelik formunu da Türkçe harflerle yazarak doldurdu ve merkeze üye oldu. Xiong ve beraberindeki heyet, daha sonra Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’ni gezdi. Konuk heyet özellikle çocuklara verilen kurslara büyük ilgi gösterdi. Okuldaki eğitimlerine destek amacıyla açılan bir matematik kursunda minik öğrencilerle sohbet eden Başkan Xiong, daha sonra tekvando ve karate kurslarını izledi. Başkan Xiong, çocuklarla ilgili hizmetleri çok önemli ve övgüye değer olarak nitelendirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.