Görme engellilerin hayatını kolaylaştıran buluş

Görme engellilerin hayatını kolaylaştıran buluş

Aydın Efeler Murat-Hale Küçükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin görme engelliler için hazırladıkları proje ile TÜBİTAK yarışmalarında Türkiye 3. seçildi. Projenin hayata geçirildiğinde görme engelliler kendi kıyafetini kendileri beğenip

TÜBİTAK 47. dönem yarışmalarında bin 400 proje arasından seçilerek İzmir Bölge Yarışması'na davet edilen Murat-Hale Küçükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı sosyal sorumluluk projesi Türkiye 3. olarak ilan edildi.

“BRAİLLE ALFABESİ HAYATIMIZIN BİRÇOK ALANINDA DA VAR”

tvDEN haber bülteninde Ayşegül Koç'un konuğu olan Murat-Hale Küçükoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Alan Şefi Hüsnü Demirtaş, öğrencilerin hazırladığı görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak olan projenin ayrıntılarını anlattı. Demirtaş, “Öğrencilerimize hasta ve yaşlılara hizmet alanında eğitimler veriyoruz, mesleki derslerimizi de laboratuvar ortamında onları destekliyoruz. Aynı zamanda staj için öğrencilerimizi hastanelere, özel rehabilitasyon merkezlerine gönderiyoruz. Öğrencilerin staj yaptıkları alanlar, bizim için gerçek yaşam alanları ve verdiğimiz teknik bilgileri uygulayabildikleri alanlar. Orada karşılaştıkları görme engellilerle konuştuklarında, bir görme engellinin sabah kalktığında kendi başına giyinip hazırlanamadığını öğreniyorlar. Empati yaparak engelli vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmak adına bir proje gerçekleştirmek istemişler. Bana gelip görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak proje hazırlamak istediklerini söylediler. Nasıl bir proje olduğunu sorduğumda, görme engeller için braille alfabesi, yani kabartma metodu kabartma yazılar. Bu hayatımızın birçok alanında da var.

“BUNU HİÇBİR FABRİKA BUGÜNE KADAR DÜŞÜNMEMİŞ”

Projeyi hazırlayan öğrencilerin dikkatini çeken diğer bir ayrıntı ile önemli bir projeye imza attıklarını söyleyen Demirtaş, “Giydiğimiz kıyafetlerin içinde 5-6 tane etiket bulunuyor. Bu etiketlerde kabartma yazı bulunan etiketler yapılabilir mantığı yürüttük. Bunu hiçbir fabrika bugüne kadar düşünmemiş. Biz bunu deneme amaçlı kıyafetlerin üzerine rengi bedeni yazan kabartma yazılar işledik. Görme engelli vatandaşlar sabah kalktığımda gardırobunu açıp, o gün giyeceği kıyafetin rengini ve tüm kombinini kendisi kimseye muhtaç kalmadan seçebiliyor. Böylelikle görme engelli vatandaş kimseye muhtaç olmadığını hissederek o günü büyük moral ile başlıyor. Böylelikle sosyal bir fayda sağlamış olduk. Devletimizin de bu yönde çok fazla çalışması ve teşviki bulmuyor. Biz kendi başına caddelerde yapılan engelli yürüyüş yollarıyla gezebilen görme engellinin mağazalarda kabartma yazısı etiketli kıyafetlerin satılıp satılmadığını araştırdık ama maalesef böyle bir şeyin olmadığını öğrendik. Burada yine başkasına muhtaç olma duygusu hisseden görme engellinin kendi kıyafetini satın alabilmesi için üzerinde bedeni, kumaşı, rengi ve bütün ayrıntıları yazan etiketler hazırladık. İzmir’de yapılan yarışmada bölge birincisi olan projemiz, ödüle layık görüldü. Daha sonra Türkiye finallerine katıldık ve oradan da sosyoloji alanında Türkiye üçüncülük derecesiyle döndük. Öğrencilerimizin çalışmaları kamuoyuna yansıtılması, sosyal farkındalık yaratıyor. Öğrencilerimiz mesleğine uygun bir adım atmış oluyor ve bu durum bizi gururlandırıyor. Şuanda TÜBİTAK projelerine tekrar farklı projelerle iddialı bir şekilde hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.