Yargıtay'dan emsal karar... Gizli kontrol hapı içmek boşanma sebebi

Yargıtay'dan emsal karar... Gizli kontrol hapı içmek boşanma sebebi

Yargıtay, kocasının haberi olmadan gizlice doğum kontrol hapı kullanan kadını kusurlu buldu. Hukukçular, kadının bu eyleminin kişilik haklarına saldırı ve sadakat yükümlülüğüne aykırılık teşkil ettiğini söyledi.

Akşam Gazetesi'nden Neslihan Keskin'in haberine göre, Nevşehir'de yaşayan bir kadın, eşinden şiddet gördüğünü, hakaret ve tehditlere maruz kaldığını iddia ederek kocasına boşanma davası açtı. İddiaları reddeden koca da, eşinin kendisinden habersiz doğum kontrol hapı kullandığını, elinden cep telefonunu düşürmediğini ve mahrem sırları başkalarına anlattığını iddia ederek karşı boşanma davası açtı.

'İKİ TARAF KUSURLU'

Nevşehir Aile Mahkemesi, çiftin boşanmalarına karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, erkeğin karısına uyguladığı şiddet nedeniyle, kadının da kocasından gizli şekilde doğum kontrol hapı kullandığı gerekçesiyle kusurlu sayıldığı ifade edildi.

İTİRAZ REDDEDİLDİ

Yerel mahkemenin kararına itiraz eden kadın, kendisini kusurlu olamadığını belirterek dava dosyasını Yargıtay'a taşıdı. Kadın, kararın kaldırılmasını talep etti. Talebi değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararın usul ve kanuna uygun olduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını onadı.

balksz1-04012024eda9b5b0.webp

'ÇOCUK KONUSUNDA ORTAK KARAR VERİLMELİ'

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan avukat Dilek Yüksel, "Eşlerden birinin hiçbir makul bir sebep yokken çocuk yapmak istememesi, diğerinin toplumsal algıyla da kabul gören üremesini, soyunu devam ettirmesini engelleyecektir. Çocuk yapmak istemeyen eşi de çocuk yapmaya zorlamak insan haklarına aykırıdır. Eşlerin çocuk yapıp yapmama konusunda birlikte karar vermeleri gerekmektedir. Gizlice doğum kontrol hapı kullanmak, kocanın kişilik haklarına saldırı teşkil etmektedir" dedi.

'KADIN, SADAKATSİZ DAVRANMIŞTIR'

Avukat Dilan Nergis Akkaya ise, kadının kocasından habersiz doğum kontrol hapı kullanmasının sadakat yükümlülüğüne aykırılık teşkil ettiğini söyledi. Akkaya, "Böylesine hayati bir kararın verilmesinde eşlerin karşılıklı olarak iradelerini açıklayarak birlikte karar vermesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.