Hacivat-karagöz Oyunu Kürtçe Sahnelendi

Hacivat-karagöz Oyunu Kürtçe Sahnelendi

Bitlis Kültür ve Sanat Derneği tarafından oluşturulan tiyatro topluluğu, ziyaret ettikleri köyde Hacivat ile Karagöz ortaoyununu Kürtçe olarak sahneledi.Bitlis Valiliği koordinasyonunda Bitlis Kültür...

Bitlis Kültür ve Sanat Derneği tarafından oluşturulan tiyatro topluluğu, ziyaret ettikleri köyde Hacivat ile Karagöz ortaoyununu Kürtçe olarak sahneledi.

Bitlis Valiliği koordinasyonunda Bitlis Kültür ve Sanat Derneği tarafından gerçekleştirilen Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen Köy Köy Okul Okul Tiyatro-2 Projesi kapsamında 297 köy okulunda tiyatro oyunu sergileniyor. Derneğin Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Haydar Yılmaz, her köy okulunda tiyatro gösterisi sergileyip öğrencilere çeşitli hediyeler verdiklerini, hatta bazı okullara gönüllü kişilerle işbirliği yaparak kütüphane kurduklarını söyledi. Belirlenen hedef kitleye gösteri sergilemek için yaklaşık üç aydır köy köy okul okul gezdiklerini ifade eden Yılmaz, “Gittiğimiz sınıflarda veya köy meydanlarında gösterilerimizi sunuyoruz. Geçen hafta Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Karbastı köyünün Ava mezrasına gittik. Oradaki gösterimizi sınıfın uygun olmamasından dolayı köy meydanında sergiledik. Ancak oyunu sergilerken halkın anlayamadığı veya anlamakta zorluk çektiğini gören ekibimiz Hacivat -Karagöz oyununu halkın kendi anadiline çevirip o şekilde sahneledi. Oyunun bazı bölümlerinde halktan da oyuna katılım oldu. Hem çok güzel görüntüler ortaya çıktı hem de halkımız çok mutlu oldu. Oyun sonrası tek tek tebrik edildik. Köylüler bizim için sofralar hazırladı” diye konuştu.

Öte yandan, proje dahilindeki Hizan ilçesine bağlı Ekinli köyü Deliktaş mezrasındaki ilkokula kütüphane kurduklarını söyleyen Yılmaz, şunları söyledi: “Vatandaşlardan birinin derslik yapılması için tahsis ettiği evinde Ankara’dan iç mimar Ebru Tırpancı’nın ‘Köy Okulları Projesi Hayata Geçiyor’ adıyla yürüttüğü kampanyayla kütüphane kurulması sağlanmıştır. Kütüphanenin kurulmasında büyük katkıları olan güzel yürekli insanlara teşekkür ediyoruz. Proje dönüşü Hizan’da bulunan Yunus Emre Anaokulunun talebine istinaden burada bulunan çocuklara da Hacivat ile Karagöz oyunu sahnelenmiş, oyunun sahnelenmesinin bir gün öncesinde Hacivat ile Karagöz boyama dersini işleyen bu çocuklara canlı canlı bunu uygulamalı göstermenin mutluluğu yaşatılmıştır."

Yılmaz, yediden yetmişe tüm kesimi, belki de ilk kez tiyatro ile buluşturan ve düzenlediği okuma kampanyalarıyla öğrencilerin eğitimlerine bir nebze de olsa katkı sağlayan vali Orhan Öztürk’e teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.