Halk tabiri Karabasan! Bakın bilim ne diyor ?

Halk tabiri Karabasan! Bakın bilim ne diyor ?

Uykularınızı kaçıran Karabasan olayı ve bilmedikleriniz...

BİLİMSEL İSMİ UYKU FELCİ 

Halk adı ile Karabasan olarak bilinen, bilimde uyku felci olarak adlandırılan olay, bilincin açık olduğu fakat bedenin hareket edememesi durumudur.Genellikle rüya sonrası olur. Uyku felci denen bu durumlar, sıklıkla uykudan uyanma durumlarında izlenir. Birey uyanıktır, ancak hiç bir yerini kıpırdatamaz, sanki felç olmuş ya da nefes almayacakmış duygusu içindedir. Hasta için çok ürkütücü olan bu durum, 10-20 saniye kadar devam edip kendiliğinden sona erer ya da dışarıdan bir kişinin hastaya dokunması nöbeti sonlandırır. 

YANLIŞ UYKU POZİSYONU

Bireyin uyku sırasında yanlış bir pozisyonda uyumasınında bu tür hadiselere sebep olacağı söylentiler arasında.

SEBEPLERİ ARASINDA UYKU BOZUKLUĞU BULUNUYOR

Karabasanın diğer bir yönü ise; kişinin gece uykusunda korkulu rüyalar görerek uyanması olarak bilinen bir uyku bozukluğu olmasıdır. Düzensiz uyku ve yorgunluğun sebep olduğuda söylenmektedir. 

HALK ARASINDA KARABASAN 

İnsan soyu dışında en açık şekilde Kuran-ı Kerim'de tarifi yapılan bir diğer canlı da cinlerdir. Bir tür ateşten yaratıldığı ve insan gibi kendi amelinden sorumlu olduğu bilinir. İslam toplumunda karabasandan muzdarip insanlar hocalara götürülür, muskalar taşır yada yatağının altına yerleştirilen makas, bıçak gibi metal kesicilerle bu kâbustan kurtulmaya çalışır.Karabasan olayı ve lohusalık halinde gelen hadiseler, Anadolu'nun her tarafında görülen mevcut olaylarındandır. Genellikle zemher ayında doğu bölgelerimizde “cingoloz” dediğimiz olay da bunlardan bir tanesidir. Yani uyku/uyanıklık arasında, genelde kıllı-mıllı, siyah, gibi bir ağırlığın üzerinize oturduğunu, eliyle kolunuza bastırdığını, konuşamaz durma geldiğinizi, dilinizin kilitlendiğini, hareket sahanızın tamamen kısıtlandığını görürsünüz.Halk arasında besmele çekerek ve bildiğiniz sureleri okuyarak bu durumdan kurtulacağınız söylenir.
(HABER:EGEHAN ERKÜN)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.