Hastalık aldı başını gidiyor, üretici panikte!

Hastalık aldı başını gidiyor, üretici panikte!

Türkiye’de ilk kez 2013 yılında Güneydoğu Bölgesi’ndeki illerde tespit edilen ve halk arasında ‘sığır çiçeği’ olarak bilinen sığırların nodüler ekzantemi hastalığının Aydın ve ilçeleri arasında her geçen gün gittikçe yaygınlaşması, endişelendiriyor.

. Böyle bir hastalıkla daha önce hiç karşılaşmayan hayvan üreticileri, Kurban Bayramı öncesi yaygınlaşan bu hastalığa bir an önce müdahale edilmesi için bütün yetkilileri göreve davet ediyor.

 

Aydın’da ilk kez Sultanhisar’da, daha sonra Köşk, Yenipazar, son olarak da Aydın Efeler İlçesi’nde görülen sığır çiçeği hastalığı bu kez ilin Çine İlçesi’nde Sarıoğlu, Kahraman, Karahayıt ve Evciler mahallelerinde de görülmeye başlandı. Kurban Bayramı öncesi Aydın’daki büyükbaş hayvanlarda görülmeye başlayan Afrika kökenli sığır çiçeği hastalığı, tüm yatırımlarını bu hayvanlara yapan hayvan üreticileri ile kurbanlık almak isteyen vatandaşları şimdiden tedirgin etti.

“EFELER'DE YAPILAN, ÇİNE’DE NEDEN YAPILMADI?”

Geçimini hayvancılıktan sağlayan ve bir ineği bu hastalığa yakalanan Çine'nin Evciler Mahallesi'nden Ramazan Acar (49) ilk kez karşılaştıkları bu hastalık ile nasıl mücadele edeceklerini bilmediğini söyledi. Acar, Çine Tarım İlçe Müdürlüğü veteriner hekimlerinin hayvan üzerinde gözlem yaptığını, ancak hastalığın teşhisi için hayvandan bir alıntı yapılmadığını, sadece aşı vurduklarını iddia etti.

Efeler'de aynı hastalığa yakalanan 9 hayvan üzerinde laboratuvar teşhisi yapılarak 9 hayvanın da değerinin 4’te 4’ünde ödeme yapılmaya başlandı. Aynı prosedürün Çine’deki hastalıklı hayvanda uygulanmadığı iddiası kafalarda soru işaretlerine neden olurken, isyanını dile getiren hayvan sahibi Ramazan Acar, yetkilileri acilen göreve davet etti. Acar, numune almayan veteriner hekimlerden bu konuda açıklama istedi.

“BÜYÜKŞEHİR HAYVAN ÜRETİCİLERİNE SAHİP ÇIKSIN”

Böyle bir hastalığı daha önce hiç görmediğini belirten hayvan üreticisi Erkan Çınar (46), kapatılan Özel İdare’nin hayvan üreticilerine ücretsiz ilaçlar dağıttığını, o ilaçları kullandıklarında hayvanın yanına sineklerin yaklaşmadığını anlatırken, aynı hizmeti Büyükşehir’in yapabileceğini ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan üreticilerine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.

ÇİNE’DE GEÇ KALINDI

Çine’de bu hastalığın 25 gün önce görüldüğünü söyleyen Çine Ziraat Oda Başkanı Özkan Atıgan, hastalıklı hayvanlara laboratuvar teşhisi yapılarak, tazminatlı bir şekilde hastalıklı hayvanların imha edilmesi gerektiğini söyledi. Atıgan, hastalığın görüldüğü bölgelerin karantinaya alınması gerektiğini savundu. Çine’de hastalıkla mücadele konusunda geç kalındığını ifade eden Başkan Atıgan, bu aşamada aşının yeterli bir tedavi yöntemi olmadığını sinek ile mücadelenin artırılması gerektiğini belirtirken, et entegre tesisleri ve benzeri hayvan hareketinin yoğun olduğu yerlerin haftada iki kez ilaçlanmasını istedi.

SEFERBERLİĞE DAVET ETTİ

Aynı zamanda Aydın Veteriner Hekimleri Odası Çine Temsilcisi olan Başkan Özkan Atıgan, damızlık birlikleri, et birlikleri, tarım ilçe müdürlükleri, serbest çalışan veteriner hekimler ve ziraat odalarının bu hastalık konusunda seferber olmaları, gerektiği takdirde Veteriner Fakültesi’nin uzman kadrolarının da olaya el atması gerektiğini, hayvan üreticilerinin de hastalık konularında daha çok bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.