Hava şartları domatesi vurdu

Hava şartları domatesi vurdu

Aydın’ın İncirliova İlçesi’nde 20 yıldan beri domates üreticiliği yapan Murat Şayık, hava şartlarının domatesi hasta ettiğini, çaresiz kaldıkları için de iyi domatesin kilosunu 50 kuruştan, 25 kiloluk kasayı da 2 liraya sattıklarını söyledi.

Yıllardan beri domateste bu kadar büyük problem yaşamadıklarını belirten Murat Şayık, hava şartları nedeniyle ürettikleri domatesin yüzde 30’unun bozuk olduğunu söyledi. Domates ve birçok çeşit ürün ektiğini bildiren Şayık, şöyle konuştu:

“Bu yıl domateste yağışlardan dolayı büyük bir ürün kaybı yaşıyoruz. Kalite bozuldu bu nedenle geçen yıla oranla yüzde 30 gibi bir kaybımız var. Domates üreticisi olarak çok büyük bir zarar içerisindeyiz. Çıkan çıkıntı domatesleri bile salçalık domates olarak 25 kiloluk kasalarda 2 liraya veriyoruz. Yağışlardan dolayı çok kötü bir sezon geçiriyoruz. Topladığımız en iyi domatesin kilosu 50 kuruşa ancak satabiliyoruz. Fakat bizden çıktıktan sonra tüketiciye varıncaya kadar fiyat 2 liraya kadar çıkıyor. Üretici değil aracılar para kazanıyor. Üretici ve tüketici mağdur olurken, aracılar işin kaymağını yiyor yetkililerin bu işe bir çare bulmasını bekliyoruz.”

“HASTALIĞA ÇARE BULUNAMADI”

Domatesin hastalığının kışın ve son günlerde yağan yaz yağmurlarından kaynaklandığı ifade eden Şayık, “Domates bu yıl aşırı derecede kuruma yapıyor. Domatesin bu hastalığına kimse çare bulamadı. Domateslerin bir tarafı kırmızıyken, diğer tarafı beyaz oluyor. Çürüme hat safhada gözüküyor. Yaprakları olmadığı için domatesleri güneş yakıyor. Nasıl bir çare bulacağımızı bilemiyoruz. Böylece bakıp kalıyoruz” dedi.

Geçen yıl günlük 600 kasa domates toplarken, bu yıl bu rakamın 300 kasanın altına düştüğünü bildiren Murat Şayık, domates üreticisini çok zor günlerin beklediğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.