HSYK Teklifi Görüşmelerinde Kürsü İşgali Tartışmaları

HSYK Teklifi Görüşmelerinde Kürsü İşgali Tartışmaları

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden HSYK’nın yapısında değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde kürsü işgalleri yaşandı.

Genel Kurul’da yapılan görüşmeler esnasında CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, kürsüde konuşurken Başbakan Erdoğan’a “diktatör” deyince AK Partili milletvekillerinin tepkisini gördü. AK Parti sıralarından gelen tepkilerden sonra CHP’li ve AK Partili milletvekilleri tartıştı. Köse, süresi bitmesine rağmen kürsüden ayrılmayınca Meclis Başkanvekili birleşime 5 dakika ara verdi.

“KÜRSÜYÜ İŞGAL ETMEK KİMSENİN HAKKI DEĞİLDİR”

Oturumun tekrar açılmasından sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Bu kürsüde kişiliklerimizle, önderlerimizle, genel başkanlarımızla, liderlerimizle ilgili hiçbir şey söylenmesine müsaade etmeyiz. Gergin ortamdan geçiyoruz. Sükunetle eleştirelim, hepsine hazırız ve varız. Her kim ki bu milletin bir kuruşuna tenezzül ettiyse Allah belasını versin. Ama iftira ediyorsa da onunda Allah belasını versin. TBMM kürsüsü konuşmak içindir. Muhalefet ve iktidar milletvekilleri dinlemek mecburiyetindedir. Kürsüye işgal etmeye kimsenin hakkı değildir. Kürsüye meşgul etmek isteyen kimseye müsaade etmeyiz. Buraya çıkan milletvekili buna uyacak ”dedi.

“10 DAKİKA DURACAĞIM GEL DE İNDİR BAKALIM”

Elitaş’ın ardından kürsüye çıkan ve Elitaş’ın konuşmasını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Sayın Elitaş, siz bostancı başı değilsiniz. Bu parlamentoda bir lisan varsa, velev ki ben burada kürsü işgaline başladım. Yeri gelir bu kürsü işgali de yapılır. Bu Genel Kurulu tahrik ettiniz. Bu kürsü babanın kürsüsü değil, milletin kürsüsü. Bu millet bizi buraya gönderdi. Biz görev yapmaya geldik ve yemin ettik ‘hukuk devletini koruyacağız’ diye. Bu kanun, kuvvetler ayrılık prensibine son veren kanun teklifidir. Bu çıktığı takdirde bu parlamentoya da gerek yoktur. Bizi buna seyirci kalmamızı bizden bekleyemezsiniz. Ancak sizin tehdidinizden dolayı 10 dakika duracağım gel de indir bakalım” ifadelerini kullandı. Konuşması esnasında sinirlenen Altay, elinde bulunan içtüzük kitapçığını kürsüye vurdu, bu arada gözlüğü de kazara yere düştü. CHP’li ve AK Partili milletvekilleri arasındaki tartışma büyüyünce Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma 5 dakika ara verdi. Birleşime ara verilmesine rağmen AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışma devam etti. Oturumu tekrar açan Sadık yakut, tartışmanın devam ettiğini görünce oturuma 5 dakika daha ara verdi.

“BENDE KÜRSÜYÜ İŞGAL EDECEĞİM”

Ara sonrasında söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Bakan Bekir Bozdağ hakkında eleştirilerde bulundu. Genç konuşmasının sonunda kendisinin de kürsüyü işgal edeceğini söyleyerek kürsüden ayrılmadı. Başkanvekili Yakut, oturuma 5 dakika ara verdi. Arada AK Partili milletvekilleri ile CHP’li milletvekilleri arasında kürsü önünde yeniden bir tartışma yaşandı.

BAKAN BOZDAĞ’DAN ELEŞTİRİLERE CEVAP

Söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kendi hakkında eleştirilerde bulunan Kamer Genç’e isim vermeden cevap verdi. Bakan Bozdağ, “Daha önce konuşan bir hatip şahsımı hedef olarak lekelenmiş bir kişi olarak beni nitelendirdi. Türk halkı beni tanıyor, bu ifadeleri kullanan kişiyi de tanıyor. Herkesin en büyük hazinesi haysiyeti ve şerefidir. Herkesin bunu koruması yazım. Küfrederek, hakaret ederek, başka tür laflar söyleyerek konuşmak parlamento çatısında altında bulunan kimseye yakışmaz. Kirli sözler benim temiz alnımı lekeleyemez. ‘Çamur at izi kalsın’ anlayışı bilmeli ki, çamurlar beni lekelemez, alnımda da yer tutmaz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.